◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Gazeta Munteniei. Anul XXI, nr. 386. „Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”

Motto: Doi oameni mari nu pot sǎ ȋncapǎ niciodatǎ ȋntr-o ambiție micǎ, dar totdeauna ȋntr-o idee mare” (N. Iorga)

 

A ieşit de sub tipar nr. 386 al publicaţiei regionale „Gazeta Munteniei”, periodic de informaţie social economică. Din cuprinsul acestei ediţii spicuim: Editorialul intitulat: Mi-am lansat cartea „Glasul Publicistului” – semnat de directorul Florenţ Mocanu, precum şi articole referitoare la: Eveniment editorial la Târgovişte, Argeş: „Rudolf Schweitzer – Cumpăna 48 de ani de la moartea artistului”, Ploiești: Lansarea volumului „Primul Război Mondial – între realitate şi ficţiune”, Intervenție dificilă a pompierilor buzoieni, Giurgiu: Lucrările la Casa Tineretului, în linie dreaptă, Activitate de prevenire a corupției la Uzina Mecanică București – filiala Companiei Naționale ROMARM S.A., Angajații Stației Petrom 7 Videle – Conştincioşi şi implicaţi în muncă, Șezătoare de iarnă – în cadrul Proiectului Educațional Județean „Legendele Dunării”, la sediul Muzeului Brăilei “Carol I”, Ialomița: Prefectul Marin Constantin a participat la ședința Biroului Județean pentru Romi, Teleorman: Lucrări edilitare importante în comuna Bujoreni, PRESA SCRISĂ, PRESĂ TIPĂRITĂ,   

După 20 de ani: „Parafrazând titlul unui celebru roman al lui Alexandre Dumas, a fost primul meu gând atunci când am citit despre aniversarea a 20 de ani de apariție a ziarului Gazeta Munteniei.

Într-o lume pregnant digitalizată când am uitat să mai citim cărți sau ziare în format fizic, printat, aşa cum a funcționat informația scrisă multă vreme în societatea omenească, în momentul de față ne confruntăm cu fenomenul digitalizării care s-a impus uneori subtil, alteori, cu forţa (vezi efectuarea școlii în perioada pandemiei!) se pune întrebarea: chiar trebuie să renunțăm la cuvântul scris și la forma tradițională a mesajului printat pe hârtie? Ecologiștii și moderniștii au pregătit deja răspunsul: da e corect fenomenul, trebuie să ne adaptăm la noua realitate și să fim în pas cu progresul exponențial al civilizației omenești.

Tradiționaliștii vor da însă un alt răspuns și anume: se impune cel puţin o perioadă de tranziție când cuvântul scris și informația publică să mai poată circula în format fizic, tradițional. Ce face Gazeta Munteniei? A pornit și a perseverat toţi aceşti ani să apară în format fizic, chiar și atunci când chioșcurile de ziare au început să dispară, încetul cu încetul, din peisajul cotidian. Un ziar rămâne un ziar atunci când îl ai în mână, când îl răsfoiești, când recitești o informație sau o știre, când degetele tale simt finețea hârtiei, când urechile tale aud foșnetul ziarului, iar mirosul de cerneală iți inundă simțurile cu amintirea vremurilor trecute. Doar ochii rămân imparțiali în aprecierea cuvântului scris care apare fie în format fizic, fie în format digital.

Nostalgia vremurilor când existau numeroase ziare, din care aveam de unde alege și pe care le cumpăram, dis de dimineață, stând la coadă la chioșcuri, la o mică bârfă cu vecinii, pentru ca apoi să mergem acasă sau la serviciu și să savurăm cele scrise la o cană de cafea cu familia, prietenii sau colegii – tinde să apună din obișnuința noastră zilnică.

Acum, butonăm pe telefon, tabletă sau laptop și glisăm plictisiți oferta electronică a publicațiilor numeroase citind, în fugă, doar titlurile care devin, pe zi ce trece, tot mai bombastice și care ascund, dincolo de enunţurile pompoase… simple platitudini, irelevante, astfel încât și această presă, alături de majoritatea ofertelor televizate, intră în categoria largă a “detergentului pentru creier”!. Fără a fi răutăcios, retrograd și ultra tradiționalist, consider că adevărata presă rămâne cea care are și un corespondent fizic, printat, care poate fi acompaniată, foarte bine, de varianta digitală a respectivului ziar.

Această variantă de tranziție a parcurs – o foarte inspirat și Gazeta Munteniei care se încăpățânează să apară atât în varianta clasică, cât și în varianta modernă, digitală. Important este faptul că apare! Spre deosebire de foarte multe “efemeride” informaționale, acest ziar rămâne ca o Stea a Nordului, ca un reper, în universul media al Munteniei. A avea o constantă în această lume hiperdinamică reprezintă însă o adevărată artă! Presupune, acribie, perseverență, profesionalism, competență, dinamism și foarte multă voinţă de a rezista și de a fi util societăţii. Este adevărat că primele lecții ale jurnalismului dau ca exemplu zicerea: „Nu este o știre atunci când un câine mușcă un om, ci atunci când un om mușcă un câine”! Altfel spus, fuga după senzațional, după componentele atipice ale societăţii, după „nemaiîntâlnit” nu reprezintă, în sine, un rău sau o „boală” a presei.

Aceasta trebuie să rămână „un chirurg social”, să lumineze zonele oculte ale comportamentului uman, să extirpe prin formarea unei opinii publice toată această cangrenă socială, însă exacerbarea acestui tip de informație și de discurs în detrimentul excluderii totale a realității pozitive considerăm că nu este în interesul public. Ce face Gazeta Munteniei? Echilibrează informațional balanța presei, aducând în lumina rampei fapte și întâmplări pozitive petrecute în acest areal geografic în care vede lumina tiparului!  Adunată prea multă informație negativă, aceasta are un efect pervers asupra psihicului uman, conducând la alienare și la cultivarea unor sentimente negative care pot deveni chiar patologice.

Ca un bun „medic”, Florenț Mocanu, amfitrionul și inima acestei publicații, cultivă pozitivul aducându-l în fața opiniei publice,  astfel încât destramă valul de întuneric ce se așează peste ochii celor care se încarcă cu prea mult negativ informațional. Sublinierea acestei calități nu este însă disproporționată!  Gazeta Munteniei rămâne o gazetă angrenată civic, cu mesaj clar expus în editorialele sale, astfel încât, ori de câte ori apare o deviere de la traiectoria normală a societăţii, aceasta este adusă imediat în fața opiniei publice, fapt pentru care îi mulțumim pentru echilibrul și profesionalismul informațiilor publice și îi dorim să existe cât mai mult în această panoplie onorantă a presei scrise. 

La mulţi ani, Gazeta Munteniei, la mulţi ani, Florenț Mocanu și succes pe mai departe în promovarea unei prese obiective și profesioniste!”

 

Ivanoff Ivan-Vasile

 “GAZETA  MUNTENIEI”  ziarul tuturor muntenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *