◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Comunicat UZPR

Poziţia Uniunii faţă de incidentul de la Timişoara
Luând act cu îngrijorare de incidentul conflictual de la Timişoara, când primarul oraşului, Nicolae Robu, a jignit in corpore, în mod vehement şi repetat, nu numai jurnaliştii timişoreni ci toată presa, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România îşi exprimă totalul dezacord faţă de comportamentul public al demnitarului şi condamnă, cu fermitate, orice atitudine de acest fel, indiferent din partea cui vine. Considerăm că tolerarea unor astfel de manifestări este de natură să aducă extrem de grave prejudicii morale şi profesionale breslei jurnaliştilor români şi, de aceea, nu poate fi încadrată decât ca un gest de complicitate la distrugerea propriei libertăţi – a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor români.

Atragem la modul cel mai serios atenţia asupra faptului că în cazul în care asemenea comportamente abuzive, jignitoare, nu sunt sancţionate prompt şi cu fermitate de către cei direct afectaţi – ziariştii, în cazul de faţă – , se creează un precedent periculos care încurajează discreţionarismul din ce în ce mai abuziv al unor reprezentanţi ai clasei politice, indiferent dacă e la putere sau în opoziţie. Mai mult, chiar dacă primarul Nicolae Robu putea avea motive corecte de nemulţumire faţă de anumite materiale difuzate în presa scrisă şi audiovizuală, această situaţie nu îi putea permite să procedeze la generalizarea vinovăţiei la nivelul întregii bresle. Dimpotivă, considerăm că tocmai poziţia sa oficială îl obliga să nominalizeze punctual fiecare situaţie şi să procedeze la prezentarea probelor pentru fiecare caz în parte. În acest sens, apreciem că atitudinea ziariştilor care au părăsit sala în timpul conferinţei de presă susţinută de către primarul Timişoarei, Nicolae Robu, este pe deplin îndreptăţită, meritorie şi exemplară.

Dar, în acelaşi spirit al valorilor şi exigenţelor care îi orientează în mod consecvent activitatea, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România dezavuează la fel de categoric comportamentul abuziv, imoral sau aservit unor interese meschine, al unor persoane care se pretind a fi ziarişti şi care se fac vinovaţi de asemenea fapte şi comportamente. Atitudinea noastră severă, categorică, este pe deplin îndreptăţită, ştiut fiind faptul că, până de curând, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România s-a confruntat cu o serie de acţiuni destabilizatoare puse la cale de un desant cu epoleţi şi realizate în complicitate cu o mână de veleitari. Cu toate acestea, UZPR consideră că astfel de acţiuni reprobabile nu pot, în niciun caz, să motiveze sau, mai grav, să încurajeze orice fel de măsuri, legislative sau de natură politică, menite să îngrădească, în orice fel, libera exprimare a ziariştilor.

S-a semnalat, în spaţiul public, necesitatea existenţei unei entităţi protectoare a drepturilor şi demnităţii jurnaliştilor din România, propunându-se, în acest sens, resuscitarea Clubului Român de Presă. Atragem atenţia că o asemenea organizaţie protectoare există şi se numeşte Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Această Uniune are, pe de o parte, puterea de a proteja drepturile profesionale şi juridice ale jurnaliştilor (ceea ce a şi dovedit, în ultimii 6 ani), iar, pe de altă parte, are autoritatea statutară şi juridică de a impune membrilor ei, prin Juriul de Onoare, Disciplină şi Arbitraj, un comportament demn de profesia de jurnalist. Acesta este scopul existenţei UZPR- organizaţie profesională, nu patronală, aşa cum este/a fost Clubul Român de Presă.

De aceea, reînnoim mesajul nostru adresat mediului politic, academic şi civic de a susţine şi promova demersurile insistente ale UZPR în Parlamentul României, pentru consacrarea lui Eminescu ca reper tutelar al breslei noastre. Considerăm că declararea zilei de 28 iunie ca Zi a Ziaristului Român are sensul profund al instituirii unui model suprem de autoritate morală şi profesională a jurnalistului român.

În concluzie, reafirmăm dezavuarea categorică a comportamentului manifestat de primarul Nicolae Robu faţă de familia presei şi, totodată, salutăm atitudinea ziariştilor la conferinţa de presă. Atragem, însă, atenţia întregii noastre bresle asupra compromisurilor şi derapajelor comise de unii colegi, ceea ce discreditează însăşi profesia şi încurajează atitudini profund incorecte şi absolut inacceptabile de genul celei a primarului Timişoarei. Uniunea Ziariştilor Profesionişti este alături de toţi jurnaliştii din România, membri sau nemembri ai UZPR, dedicaţi democraţiei, solidarităţii şi legalităţii tuturor componentelor vieţii sociale, respectării valorilor universale, promovării şi apărării identităţii noastre naţionale.

UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *