◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Studiu. Averea nu este fundamental necesară pentru ca oamenii
să fie fericiți

Fericirea poate să nu aibă un preț mare, explică un nou studio, realizat de o echipă de cercetare de la Universitat Autònoma de Barcelona, din Spania. Oamenii de știință evidențiază numeroasele popoare indigene și comunități locale din întreaga lume (Americi, Africa, Asia și Pacificul de Sud) care duc vieți împlinite, în ciuda faptului că posedă resurse financiare minime.

Sondajele internaționale au arătat că oamenii din țările mai bogate se evaluează în mod constant ca fiind mai mulțumiți decât cei din țările mai sărace. Pe baza acestui model, organizații precum ONU au promovat politici de creștere economică ce vizează creșterea veniturilor pe tot globul.

Studiul spaniol este de natură să nuanțeze foarte mult acest mit. Multe societăți cu venituri mici se confruntă încă cu niveluri de satisfacție în viață care rivalizează cu cele din națiunile bogate. Această descoperire publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences provoacă legătura convențională care leagă bogăția și fericirea, sugerând că în societățile la scară mică, în care tranzacțiile monetare sunt rare, mulțumirea poate proveni de la alți factori decât bogăția financiară. „Corelația puternică observată frecvent între venit și satisfacția de viață nu este universală și demonstrează că bogăția – așa cum este generată de economiile industrializate – nu este necesară în mod fundamental pentru ca oamenii să ducă o viață fericită”, spune Victoria Reyes-Garcia, cercetător și autor principal al studiului.

Dacă nu veniturile, ce factori ar putea susține o fericire atât de mare în medii de sărăcie materială? Cercetătorii indică studii anterioare care evidențiază importanța legăturilor sociale și comunitare. Printre grupurile indigene contemporane, fericirea și bunăstarea au fost legate de legături familiale puternice, participare socială, conexiune cu natura și împlinire spirituală. Accesul la mediul natural joacă, de asemenea, un rol semnificativ.

Echipa de cercetare a emis ipoteza că sondarea unei game mai largi de societăți – în special a celor aflate la marginea economiei globale – ar putea duce la noi perspective. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *