◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
O expoziție de zile mari la Centrul Cultural UNESCO Mihai Eminescu. MUGUR POPA -100 de portrete urbane!

Iată-ne deja în cea de-a doua lună a acestui an, despre care îmi place să cred că ne primește cu o reverență cordială, înnobilată de un act artistic de excepție ce a avut loc recent la Galeria Calderon Art Studio, aflată în incinta Centrului Cultural UNESCO Mihai Eminescu, din București. De altfel, imediat cum treci pragul acestui Centru, simți că arta te binecuvântează și te face să te simți ca la tine acasă. Cu o respirație proaspătă, demnă de prezența unor primi ghiocei, salonul de artă ne oferă o inedită…

Citește mai mult

Parteneriat al UZPR cu un eveniment editorial: „Olimpiada Tokyo 2021 în pandemie” – o carte a jurnalistului Nicolae Gavrea

Deva – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, organizează în ziua de 10 februarie 2022, ora 17:00, la Sala de Lectură, un eveniment editorial deosebit, care va bucura numeroșii iubitori de sport: jurnalistul sportiv Nicolae Gavrea își va lansa volumul intitulat „Jurnal olimpic, Tokyo, 2021. Olimpiada în pandemie”. După volumul de debut, „Rio 2016. Jurnal olimpic”, și volumul dedicat gimnastelor române intitulat „Gimnastelor, cu dragoste”, Nicolae Gavrea vine în fața noastră cu o carte în care descrie,…

Citește mai mult

Interviu-eveniment acordat de Papa Francisc la Rai3 / Corespondență de la Roma

Interviu-eveniment acordat de Papa Francisc la Rai3: „În imaginarul universal, ceea ce contează este războiul, vânzarea de arme. Cu un an fără să fabricăm arme am putea oferi hrană și educație gratuite copiilor lumii” Fabio Fazio îsi începe interviul cu întrebarea: „Sfinte Pãrinte, ați întâlnit mii de oameni și ați ascultat mii de povești de suferință și uneori de durere de nedescris. Cum reusiti să îmbrățișati pe toată lumea și să purtati o povară atât de mare?” Bună seara și vă mulțumesc pentru această întâlnire. Îmi place foarte mult să…

Citește mai mult

Un nou atac legislativ la adresa libertății de exprimare: CNA își întinde tentaculele și pe internet

Atacul împotriva libertății umane a pornit simultan pe mai multe fronturi. Unul recent a fost „Ordonanța lui Ciucă”, al cărei articol 12 alin. 2 pct. b a fost retras din ordonanță la presiunea protestelor din Piața Victoriei. Se pregătește însă un altul, care va fi  votat marți 8 februarie în Senat, după ce a trecut de Camera Deputaților cu 243 de voturi pentru, 39 contra și 15 abțineri: proiectul de Lege pentru modificarea și completareaLegii audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia…

Citește mai mult

Un metaroman-antidot la vreme de pandemie. Magda Ursache: „Ars Expectandi. Mic manual de tehnica așteptării”

Făcându-i-se dor de personajul din „Conversație pe Titanic” (2001) pe nume Caterina Savu, care avea atunci 29 de ani, Dna Magda Ursache, prozator de mare forță și publicist de justițiară ținută critică,  își propune să continue povestea acestei femei, într-un roman cu un titlu care ar putea interesa: „Dragoste cu gust de dragoste” (formularea aparține medicului străin Onur, adresându-se Caterinei: „Ai putia să simți dragoste cu gust de dragoste, Katherine.”, p. 43). Femeia are acum, în primul an de pandemie Covid 19, 51 de ani neîmpliniți, dar arătând ca de…

Citește mai mult

Sărăcia de… timp, un fenomen care atacă sănătatea și productivitatea

Definită ca sentimentul cronic de a avea prea multe lucruri de făcut și de a nu avea suficient timp pentru a le face, „sărăcia de timp” este în creștere. Cercetările arată că majoritatea oamenilor se simt în mod persistent „săraci de timp” și că sărăcia de timp poate avea efecte severe și de anvergură, inclusiv bunăstare, sănătate fizică și productivitate mai scăzute. Problema este deosebit de persistentă în rândul părinților; cei care locuiesc cu copii sub 15 ani au până la 14 ore pe săptămână mai puțin timp liber decât…

Citește mai mult

Jurnaliştii critici cu guvernul din Rusia, tot mai puțini, tot mai tăcuți

Mulți jurnaliști din Rusia practică autocenzura, de frica represaliilor, iar presiunea statului este ceva obișnuit. Din ce în ce mai puțini sunt dispuși să își asume riscul de a raporta critic despre guvern. Dimitri Muratov, redactorul ziarului independent rus Novaya Gazeta, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru „eforturile sale de a proteja libertatea de exprimare”. Din 180 de țări, în Indexul libertății presei din 2021 publicat de Reporteri fără frontiere (RSF), Rusia ocupă locul 150. Peste 100 de organizații și persoane de presă străine și interne apar…

Citește mai mult

Presa și „publicitatea nativă”. Legături complicate

În ultimii ani, mass-media de știri a început să creeze reclame care arată ca articole de știri pe site-urile lor web și pe rețelele sociale. Există întrebări cu privire la faptul dacă această formă modernă de publicitate ar putea influența jurnalismul real, scrie „The Conversation”. Aceste reclame specifice sunt numite „publicitate nativă”, dar sunt, de asemenea, etichetate și „conținut sponsorizat”, „postare partener” sau alte etichete pe care consumatorii nu le înțeleg. Arată ca articole de știri, cu titluri, fotografii cu legendă și text șlefuit. Dar sunt reclame create de/ sau…

Citește mai mult

Noaptea Muzeelor, pe 14 mai

Evenimentul Noaptea Muzeelor va fi organizat pe 14 mai 2022, a anunţat Dragoş Neamu, şef departament de proiecte culturale şi relaţii internaţionale al Reţelei Naţionale a Muzeelor (RNMR). „E oficial! Organizăm Noaptea Muzeelor pe 14 mai 2022, într-o sâmbătă. Poate o să avem autobuze, poate o să avem din nou tipărite hărţi-program (poate nu numai în Bucureşti), încercăm în premieră o băutură premiată internaţional, o bragă energizantă a Nopţii Muzeelor, ne vom promova peste tot în Bucureşti cu ajutorul Phoenix Media, poate o să avem şi trotinete, poate dau sponsorii…

Citește mai mult

Licitație pentru reabilitatea sediului istoric al Academiei Române

Compania Naţională de Investiţii anunţă licitaţie pentru reabilitarea, consolidarea, modernizarea, extinderea şi dotarea sediului istoric al Academiei Române, precum şi pentru construirea unui corp nou, în incinta imobilului din Calea Victoriei nr.125-127. Contractul are o valoare totală estimată de 124.646.129 lei, fără TVA. În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 60%, experienţa profesională 20%, iar demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum şi o planificare adecvată a resurselor umane – 20%. Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni, din care 6 luni proiectarea şi…

Citește mai mult

Mihai Petreuș: „Încă de tânăr am îndrăgit folclorul și nu cred că aș fi putut face altceva mai bine decât a cânta”

IOAN VASIU: Ne cunoaștem de mulți ani și știu că în data de 4 februarie îți aniversezi ziua de naștere, tocmai de aceea, vreau să îți fac o surpriză, rugându-te să-mi acorzi acest scurt interviu. Ce zonă reprezinți prin cântecele tale? MIHAI PETREUȘ: Zona folclorică pe care o reprezint este Maramureșul, dar de-a lungul anilor am abordat și folclor din Ardeal, mai exact din județele Alba, Hunedoara și Sibiu. I.V.: Când ai început activitatea artistică? M.P.: Primul atestat de artist liber profesionist l-am obținut în anul 1980, iar primele înregistrări…

Citește mai mult

Dezastrele meteorologice au ucis zeci de mii de europeni

Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caniculă şi inundaţiile, care se vor multiplica în anii următori ca urmare a schimbărilor climatice, au costat aproximativ 142.000 de vieţi şi aproape 510 miliarde de euro în Europa în ultimii 40 de ani, conform unui raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEE), cu sediul la Copenhaga. Instituția solicită continuarea adoptării măsurilor de adaptare, atât la nivel individual, cât şi la nivel de stat, doar un sfert dintre daunele înregistrate fiind asigurate. Evenimentele climatice, cu precădere cele caniculare, dar şi valurile…

Citește mai mult