◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Sărăcia de… timp, un fenomen care atacă sănătatea și productivitatea

Definită ca sentimentul cronic de a avea prea multe lucruri de făcut și de a nu avea suficient timp pentru a le face, „sărăcia de timp” este în creștere. Cercetările arată că majoritatea oamenilor se simt în mod persistent „săraci de timp” și că sărăcia de timp poate avea efecte severe și de anvergură, inclusiv bunăstare, sănătate fizică și productivitate mai scăzute.

Problema este deosebit de persistentă în rândul părinților; cei care locuiesc cu copii sub 15 ani au până la 14 ore pe săptămână mai puțin timp liber decât cei care trăiesc singuri, conform statisticilor oficiale din Marea Britanie. Cercetările sugerează că acești oameni sunt deosebit de predispuși la presiunea timpului, iar cei afectați de sărăcie cronică se găsesc adesea prinși într-un ciclu de sărăcie socială și economică.

Trăim într-o eră în care productivitatea este fetișizată: cultura „întotdeauna activ” înseamnă că munca se rătăcește adesea în timpul personal; parentingul se simte mai intens; iar prietenii, hobby-urile și interesele fiecăruia sunt glisați pe telefoanele mobile în permanență. „Îți va fi greu să găsești vreo ființă umană care să spună că nu este săracă în timp. Oamenii simt că trebuie să fie de gardă pentru serviciu, familie și prieteni, deoarece suntem atât de conectați la tehnologie tot timpul. Pentru copii există mult mai multe activități structurate față de trecut, așa că pentru părinți, sâmbăta nu mai este pur și simplu deschiderea ușii și lăsarea unui copil să iasă la joacă. Aceste schimbări au schimbat fundamental modul în care percepem și simțim timpul”, punctează Grace Lordan, director al Inițiativei de incluziune la London School of Economics.

Și, în timp ce anumite categorii demografice s-au bucurat de beneficiile unor modalități mai eficiente de lucru în ultimele decenii, altele au avut de suferit din cauza creșterii timpului petrecut cu munca neremunerată și cea cognitivă – sarcini suportate cel mai adesea de femei. Nu neapărat sărăcia de timp este în creștere, ci… inegalitatea de timp. „Pentru familiile care nu pot plăti pentru îngrijitorii copiilor, bătrânii sau bolnavi din familie, îngrijirea copiilor și diverse programări pot solicita un timp exagerat. Sarcinile de îngrijire sunt aproape întotdeauna îndeplinite de femei, chiar dacă locuiesc cu un partener”, detaliază Aleksander Tomic, decanul asociat pentru Strategie, Inovare și Tehnologie la departamentul de economie, Boston College.

Pentru femei – și în special pentru femeile care au copii – lipsa timpului este o problemă serioasă. Cercetările arată că, în țările dezvoltate, femeile petrec de două ori mai multe ore pe zi pentru muncă neremunerată, cum ar fi gătitul, curățarea și îngrijirea copiilor, în timp ce în țările în curs de dezvoltare acest lucru crește la 3,4 ori. „Putem vedea reprezentările exterioare ale frustrărilor care decurg din sărăcia de timp în acest moment, în principal sub forma Marii Demisii”, conchide Tomic.

Sărăcia de timp creează bariere pentru oamenii care doresc să-și exploreze interesele în afara responsabilităților obligatorii, precum munca sau îngrijirea familiei. Pentru unii, impactul asupra sănătății poate fi semnificativ. A se simți copleșite de responsabilitățile domestice poate determina femeile să întârzie solicitarea de asistență medicală, un studiu arătând că peste un sfert dintre femeile americane au amânat sau nu au solicitat asistență medicală în ultimele 12 luni din cauza lipsei de timp. Există, de asemenea, dovezi că sărăcia timpului promovează obiceiurile alimentare nesănătoase și scăderea exercițiilor fizice și că cei care sunt săraci de timp experimentează niveluri mult mai scăzute de bunăstare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *