◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

„Maica Domnului în Icoanele Făcătoare de Minuni. Evlavie, Închinare, Rugăciune”, de col. (r) Grigore Radoslavescu. O carte de excepție, un dar pentru suflet și spirit

La Catedrala Sfânta Treime din Vatra Dornei a avut loc,. în zilele de 14 și 15 August, zile de sfântă sărbătoare, cu slujbe de seară și Sfântă liturghie oficiată la praznicul  Adormirii Maicii Domnului, lansarea unei cărți inedite, dedicată ocrotitoarei și mijlocitoarei în rugăciunile noastre către Dumnezeu, Maica Domnului, prin prezentarea Icoanelor Făcătoare de Minuni ale Maicii Domnului din Muntele Athos, din județele României și din alte țări.

 Intitulată ,,Maica Domnului în Icoanele Făcătoare de Minuni. Evlavie, Închinare, Rugăciune” cu supratitlul Pelerin în Muntele Athos,  cartea îl are drept autor pe Col.(r) Grigore Radoslavescu, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din presa militară, dar nu numai, o personalitate culturală prezentată celor peste 200 de persoane prezente la lansare, de către Preot prof.dr. Mihai Valică, autorul unei pertinente prefețe a cărții, în care printre altele, sublinia: ,,Domnul Colonel (r) Grigore Radoslavescu scriind, cu mult dar duhovnicesc cartea

 „MAICA DOMNULUI ÎN ICOANELE FĂCĂTOARE DE MINUNI. EVLAVIE, ÎNCHINARE, RUGĂCIUNE” ne aduce mai aproape de Maica Domnului și ne oferă șansa  de a cunoaște multiplele forme de manifestare ale iubirii, ale harului și ale grijii sale față de noi, daruri dumnezeiești vărsate cu prisosință în Sfintele Icoane, reprezentate cu chipul ei blând, jertfitor, smerit și matern, din Sfântul Munte Athos, respectiv din cele 20 de mănăstiri și din schiturile acestora.

Cartea este de un real folos, atât pentru pelerini, cât și pentru cei ce ar dori să viziteze Sfântul Munte și nu au posibilități financiare sau sunt rânduite restricții monahale, din motive de „pavăză și prevenție morală” și nicidecum din motive de desconsiderare sau de discriminare a femeilor.

Această carte reprezintă un eveniment mariologic deosebit, o șansă pentru toți creștinii de a cunoaște învățătura despre importanța și rolul Sfintei Fecioare Maria în procesul de îndumnezeire a omului. O recomand cu toată căldura și responsabilitatea academică și preoțească pentru a fi citită!

În mod firesc, după lecturarea acestei minunate cărți, vom simți nevoia duhovnicească de a trece de la însemnarea cu semnul Sf. Cruci, la sărutarea Sfintelor Icoane într-un mod unitar, deoarece Icoana include Crucea și Crucea include Icoana. Când sărutăm una dintre ele, o sărutăm și pe cealaltă. Ambele reprezintă puterea și dragostea lui Dumnezeu pentru noi.”

Col.(r) Grigore Radoslavescu, președintele Filialei Iași a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este o voce puternică în presa românească, nu doar a presei militare, pe care a servit-o  o viață, începând cu postura de corespondent al ziarului „Apărarea patriei” și parcurgând toate etapele ierarhiei presei militare, până la cea de director la Trustului de Presă al Armatei României.

Publicist și istoric militar, cu studii militare și civile în țară și în străinătate, Col.(r) Grigore Radoslavescu a slujit Cuvântul și Adevărul, cu responsabilitate și onestitate, calități dovedite prin  cărțile și articolele publicate, care i-au adus și recunoașterea  prin numeroasele ordine și medalii primite, inclusiv din partea Președintelui României.  

A fost și este un susținător al respectării deontologiei profesionale a ziariștilor, dezavuând atitudinea unora dintre aceștia, care sunt aserviți acelor structuri politice sau economice cu interese oculte.  

De o vreme s-a stabilit la Iași, unde consideră că activează și acum ziariști foarte buni, care se dedică unor fenomene serioase de cultură și cu caracter patriotic, cărora le oferă sprijinul și expertiza necesară, Filiala pe care o conduce, având peste 150 de membrii din România și din Diaspora, fiind cea mai mare în cadrul UZPR.

În ultima perioadă, considerând că „Fără Dumnezeu, lumea este în război”, s-a dedicat scrierii cărților din domeniul istoriei bisericilor și mănăstirilor, a unor monografii importante pentru istoria Moldovei, fiind recunoscut drept autor istoric specializat la ziarul ,,Lumina” ce aparținea de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, când s-a încadrat la acesta, după trecerea în rezervă.

Condeiul său, dăruit din plin cu har, puterea de muncă extraordinară, acribia cercetătorului, capacitatea de selecție și de organizare a unui imens material de studiu parcurs în documentarea pentru o carte, se  observă în multiplele apariții editoriale (peste 30 de volume cuprinzând între 150 și cca 700 de pagini).

Redăm doar un exemplu: Colecția „Ortodoxie și sănătate” cuprinde cca 30 de titluri apărute între anii 2007-2022 semnate de autor, unele în colaborare cu alți autori. Evidențiem „Ortodoxia în contextul mondialismului ocult. Abordare pastorală și bioetică” , „ Sfânta Treime între dogmă, model de viață și actualitate” și ,,Catedrala parohială Sfânta Treime Vatra Dornei, istorie, dinamism și atitudini ecleziale” –  în două volume de peste 1000 de pagini, realizate împreună cu preotul Pr.prof.dr. Mihai Valică, dar și eseurile din viața militarilor, reunite sub un titlu inspirat: „Tabletele mele necenzurate, sub povara cernelii”.

Pentru frumusețea și sensibilitatea rostirii redăm o secvență din mărturisirea autorului: „Ce lucru trebuie să înfăptuiască un om, care să dăinuiască pentru veșnicie? (…) La răspunsul Eclesiastului „Și peste toate acestea, fiul meu, să fii cu luare aminte: scrisul de cărți este fără sfârșit!”… ceea ce îmi rămâne este să scriu cu degetul pe apă cuvinte. Apa le va pune în adânc și iarăși le va scoate la suprafață mereu și mereu, ca umbra care le atinge lucrurile, le ia forma, dar nu le mișcă din loc. Greutatea cernelii pe hârtie este greutatea amintirilor mele” ( coperta a IV-a ).

O primă urmare a călătoriei autorului la Muntele Athos s-a concretizat în volumul

„Creștinul, pelerin în călătorie”, care s-a dorit a fi „carte de căpătâi pentru tot pelerinul, la toată vremea și pentru tot creștinul, la toată Rugăciunea”, dedicată rugăciunii, răspunsurilor la întrebările pelerinului laic privind înțelegerea Ortodoxiei și a tainelor practicilor bisericești, a rostului posturilor și precizării locurilor de pelerinaj unde se află Sfinte Moaște.

La evenimentul cultural-bisericesc de la Vatra Dornei, întâmplat cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în cuvântul său, Col.(r) Grigore Radoslavescu s-a declarat bucuros pentru oportunitatea de a lansa acest volum la Vatra Dornei, având o colaborare îndelungată cu preoții catedralei, în mod special cu Pr.prof.dr. Mihai Valică, dar și cu parohul Emanuel Valică și cu preotul slujitor Marius Magherca, cărora le-a mulțumit cu recunoștință pentru sprijinul oferit, pe cei trei considerându-i „o comoară bisericească a Bucovinei, preoți de excepție care transmit, cu mult har, credința ortodoxă și dreapta făptuire, fiind luptători neobosiți împotriva viclenei uneltiri a masoneriei, a mondialismului ocult, a globalizării fără de Hristos și împotriva lui Hristos, a răufăcătorilor distrugători ai nației și ai neamului, care duc războiul diavolesc de descreștinare, islamizare fundamentalistă, militarizare și nimicire a lumii!”  

Urmând latinescul „Multum in parvo”, autorul a răspuns la patru întrebări pe care și le-a autoadresat, dar care a intuit că puteau veni din partea ascultătorilor prezenți sau a cititorilor cărții. Astfel, autorul a explicat care poate fi rostul scrierii unei asemenea cărți (volum bilingv în română și în engleză, format A4, 385 de pagini, cu cca 44 de planșe  color, respectiv pagini A4, în care sunt reproduse imaginile a 164 de  Icoane Făcătoare de Minuni ale Maicii Domnului din mănăstirile athonite despre care se vorbește în volum, precum și relatări  despre alte 56 de Icoane Făcătoare de Minuni ale Maicii Domnului din locuri sfințitoare ale Ortodoxiei din lumea creștină, dar și din toate județele României unde se află biserici  și mănăstiri românești cu asemenea reprezentări ale Născătoarei de Dumnezeu); a relatat despre ajutorul primit de la Maica Domnului în predocumentare, în documentare și în elaborarea textelor, având binecuvântările părintelui duhovnic Prof.dr. Mihai Valică, scrierile despre Maica Domnului în Teologia secolului al XX-lea și studiile de Mariologie în spiritualitatea isihastă a secolului al  XIV-lea ale teologilor Grigorie Palama, Nicolae Cabasila și Teofan al Niceei. De mult folos au fost autorului pentru finalizarea lucrării bilingve  traducerea textelor în limba engleză de către fiica Lorena Munteanu și nepotul Alexandru Munteanu, în prezent  enoriași ai Bisericii ortodoxe din Edmonton (Canada)  foști dorneni, dar și viitori …dorneni, la plinirea timpului.

Așa cum a menționat și autorul și a argumentat și părintele Valică, deosebit a  fost sprijinul soției Georgeta, la rândul ei multă vreme editor de carte cu o bogată experiență în domeniu, care a supervizat lingvistic și stilistic textele. 

Prin lansarea cărții la Vatra Dornei, a doua  zi după tipărirea tirajului, s-a dorit ca enoriașii dorneni și cititorii volumului să aibă trăirea simbolică că  Muntele Athos e mai aproape de această așezare bucovineană. Atât prin înțelegerea rostului existenței Sfântului Munte dăruit Maicii Sale de către Fiu, la Rugămintea expresă a Născătoarei de Dumnezeu Fecioară, cât și prin dorința credința enoriașilor Parohiei – unde părintele Valică a așezat, în naosul Catedralei, cu sprijinul unor binefăcători  creștini dorneni, copia Icoanei Eleovrytissa (Izvorâtoarea de ulei) de la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos – de a avea o posibilitate specială pentru a se închina la Stareța Sfântului Munte și Arhistratega  tuturor regimentelor duhovnicești, cerești și pământești.

A scris această primă carte (va urma și al doilea volum, cu aprofundarea rolului Maicii Domnului în creștinarea Athosului, cu rugăciunile și acatistele le icoane, cu minunile povestite de călugări și ajutorul dat pelerinilor de Fecioara Maria etc.) și  pentru mulțumirea că a reușit să ajungă în acele locuri unde se află icoanele Maicii Domnului, dar și pentru cei ce ar dori să le vadă și nu au această posibilitate. Este vorba de femeile bine credincioase care nu pot merge în Muntele Athos, dar și despre bărbații pelerini care au nevoie să fie bine informați despre numărul mare de icoane și despre locația lor în întregul Sfânt Munte, astfel încât pelerinajul lor, făcut cu cheltuială și sacrificii, să aibă roade bogate în final. Prin informațiile cuprinse în carte autorul și-a dorit ca toți cei ce călătoresc în Athos să descopere cu ușurință Icoanele, ca să își sporească evlavia la Maica Domnului și să se poate închina la ele. Important este că a dorit, precum toți pelerinii, să înțeleagă ce înseamnă Muntele Athos pentru creștini și de ce acesta este Creație supranaturală.

 Opinăm că această carte merită să fie citită și studiată, pentru valoarea sa spirituală și pentru ajutorul dat pelerinilor și femeilor bine credincioase pentru aprofundarea Teologiei științifice și Teologiei populare a Maicii Domnului și îndemnul pentru accederea la studiile de Mariologie ale marilor teologi și sfinți părinți având drept scop înțelegerea căilor dăunătoare credinței cuprinse în dogmele unor biserici și culte creștine, precum imaculata concepție sau asumpția corporală și altele concepute doar din trufie.

„Cartea întâi” a Col.(r) Radoslavescu deschide drumul spre întâlnirea cu  principalelor reprezentări ale Maicii Domnului în iconografia Muntelui Athos  (Îndrumătoarea, Mângâietoarea, Mijlocitoarea, Dulcea Sărutare, Împărăteasa, Rugătoarea, Hrănitoarea cu lapte), închinarea la acestea dar și închinarea la Icoanele Făcătoare de Minuni ale sfinților din Athos aflate sub ocrotirea Maicii Domnului.

Răsplata pentru autor, pentru munca sa, este așadar mai mult una duhovnicească, prin primul tiraj distribuit dorind să vină, cu modestă măsură, în ajutorul celor care își doresc cartea, știindu-se, de altfel, că în zilele noastre, nu autorii câștigă material și financiar, ci editurile, tipografiile și distribuitorii de carte care cer comisioane de peste 50 la sută din costurile de producție.

De remarcat că în cuvântul de prezentare, Pr. prof. dr. Mihai Valică a subliniat faptul că primii sfinți ai bisericii au fost militari și și-a exprimat convingerea că și în zilele noastre, dominate de confuzii, militarii mai respectă, precum autorul de față, dreapta credință și sunt un exemplu pentru tineri.

În final, scriitorul dornean Gruia Ungurian a dedicat un poem Maicii Domnului și a felicitat pe autor pentru munca deosebită și pentru responsabilitatea pe care și-a asumat-o în scrierea cărții.

Suntem convinși că  ziaristul ieșean, dar și dornean în același timp, Grigore Radoslavescu, o personalitate care întrunește fericit calitățile specialistului și ale omului, ne va oferi și alte reușite ale scrisului său.

         

prof. Paraschiva Abutnăriței

scriitoare și jurnalistă

Catedrala ,,Sfânta Treime” – Vatra Dornei

Foto: Emilian Făcână

(Revista UZP, nr. 31/2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *