◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

O nouă/triplă lansare de carte – moderată, cu tact și pricepere, de scriitorul Ghiță Nazare

La 26 septembrie a.c., Salonul Cultural „Armonii de toamnă”, al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, a organizat o triplă lansare de carte, în sala bibliotecii. Moderatorul evenimentului, profesor Ghiţă Nazare, după un salut călduros adresat mulțimii și după o scurtă trecere în revistă a notorietății de care se bucură Revista „Armonii de toamnă”, al cărei redactor-șef este și care se află la a 25-a apariție, a realizat o succintă prezentare a autorilor, oferind apoi referenților cărților acestora și, mai apoi, autorilor, prilejul de a prezenta/lansa cărțile respective, iar celor prezenți, oportunitatea de a-și expune părereile în legătură cu cărțile lansate.

Am aflat astfel că autoarea Coca Coralia Drăgan, iubitoare de poezie, a activat în anii ’80 în Cenaclul literar „Lupta cu inerția”, fiind invitată la diverse evenimente literar-muzicale pentru a recita poeme din creațiile eminesciene, bacoviene și argheziene. A debutat literar în anul 2017, publicând poezii în reviste precum: „Info Senior”, „Armonii de toamnă”, „Boema”, „Extemporal liric”. Debutul editorial s-a realizat în anul 2020 cu volumul de poezii „Dintr-un adânc de suflet”, fiind urmat de „Refugiul sufletului”, apărut la Editura Boema, 2023. Prof. univ. dr. Violeta Pușcașu a rostit cuvânt de întâmpinare, subliniind faptul că poezia poate fi „simțire” și/sau „tehnică”, iar cea a autoarei (în volumul prezentat) este „simțirea” unei persoane care „crede mărturisit în Dumnezeu”, care și transpune în practică teoria creșțină, prin intermediul atelierului de sprijin „De la suflet la suflet”, ajutându-i efectiv pe cei nevoiași.

Au fost și voci în public (exemplu: scriitoarea Violeta Ionescu), care nu au împărtășit părerea potrivit căreia poezia scrisă/rostită de către autoare ar respecta rigorile unei poezii, recomandând acesteia să citească mai multă poezie, să fie prezentă în cadrul unui cenaclu, care să aibă drept finalitate însușirea unor cunoșțințe temeinice, care țin de tehnică, de rigurozitatea, de regulile scrierii unei poezii, subliniind ideea că poezia înseamnă „ridicare de la nivelul solului”, „să știi să transcenzi într-o altă lume”, „să pitrocesti tot ceea ce scrii” și „abia după perfecționare să și publici”, fiind deosebit de important „ce vrei să exprimi într-o poezie și cum o faci”. Scriitorul Petre Rău, dimpotivă, a susținut că a urmărit evoluția poetică a autoarei și aceasta este „într-un crescendo  creativ”. Scriitorul jurnalist Gelu Ciorici Șipote a apreciat că în volumul prezentat „autoarea se caută pe sine, încercând să se descopere prin alții”, iar dacă „va alerga prin sine”, va găsi „Cântarea cântărilor”!

Cel de-al doilea autor prezentat a fost scriitorul Tase Dănăîlă, gălățeanul născut la Smulți, tecucean prin domiciliu și activitatea profesională, jurnalist, poet, cronicar, eseist, membru al Societății scriitorilor „Costache Negri”, Galați, și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și, de peste 40 ani, membru al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci, fiind și membru fondator, redactor al revistelor „Tecuciul cultural”, „Tecuciul literar-artistic”, precum și redactor al mai multor publicații, printre care și al Revistei “Boema”. Creațiile sale apar în publicații precum: „Plumb”, „Flacăra lui Adrian Păunescu”, „Dunărea de jos”, „Axis Libri”, „Școala gălățeană”, „Literatură și artă” (Chișinău). A venit în față selectului auditoriu cu volumul „Aspirații transparente”, apărut la Editura UZPR, Bucureşti, 2023, cronicar fiind binecunoscutul critic literar Adi George Secară, care a menționat faptul că în volum există un număr de 40 cronici de carte, scriitorul „elegant, cu suflet tropical” (numit așa de către poetul Paul Blaj), dovedindu-și calitățile de fin analist.

De aceeași părere a fost și exigentul critic literar Teodor Parapiru, care a precizat că Tase Dănăîlă „are capacitate critică, este foarte cultivat, foarte bine intenționat, dar este paralizat în fața faptului atitudinal”. Având în vedere că am pătruns în tainele cărții, apreciez că expresia „paralizat” este, de bună seamă, exagerată. A mai continuat spunând că „este un critic de lumini, nu și de umbre” și că „este nevoie de ambele, invitând auditoriul să-și imagineze „cum ar fi basmele fără personajele negative (care probează, întregesc imaginea)?”

Autorul s-a autoapărat afirmând că nu se vrea un critic literar, iar volumul de față este scris sub motto-ul lui Leonard Cohen, potrivit căruia „Toate lucrurile au o crăpătură. Fie ea cât de mică. Pe acolo intră lumina în ele.” Iar el, scriitorul Tase Dănăilă, a pătruns tocmai în această lumina, pe care a scos-o la suprafață.

„Hoinărind ascet prin Capricornia”, a autorului Valeriu Valegvi, a fost cea de-a treia carte lansată, fiind apărută la Editura EIKON, Bucureşti, 2023 și având drept referenţi pe profesorii Nicolae și Vasile Leonte. Valeriu Valegvi, membru USR-Filiala Galați-Brăila, se bucură de cunoaștere și recunoaștere în Galați, dar și în țară, având peste 25 cărți publicate. Numele său apare în reviste literare, precum: „Tomis”, „Dacia literară”, „Luceafărul”, „Revista Nouă”, „Detectiv literar” s.a., iar despre operele sale au scris personalități cunoscute ale criticii literare românești: Daniel Cristea-Enache, Constantin Trandafir, Dan Plăeșu, Daniel Corbu, Mioara Bahna, Teodor Codreanu ș.a.

Nicu Leonte, după o rapidă trecere în revista a ceea ce înseamnă poezia modernă, care comunică informații afective, materiale, utilizând un limbaj articulat și comunicare paraverbală (de la sfârșitul secolului XIX, de la Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, până în zilele noastre) a precizat că versurile lui Valeriu Valegvi utilizează prea puțin semnele care marchează limbajul non-verbal, poezia sa exprimând anumite obsesii, precum timpul general abstract universal sau concret, prin metafora „capricornului”. Vasile Leonte îl numește pe Valeriu Valegvi „Columb al străzilor gălățene”, care scrie o poezie „plină de vitalitate, de trecut, de amintiri”, textele sale fiind „concentrate, aproape de aforism”, iar „lumea din Capricornia este fascinantă și așteaptă să fie descoperită”.

Pe parcursul activității, un număr impresionant de alți scriitori și oameni de cultură au luat cuvântul: Mitică Budescu, Vasile Manole, Toader Buhăescu, Constantin Oanca, Năstase Marin, conf. dr. Cătălin Enică, Geta Iftimie, dir. adj. al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, care și-au expimat părerile, convingerile, în  mod direct, deschis, elevat, constructiv.

În cuvântul lor de final, autorii au mulțumit referenților care au avut încredere în ei și i-au ajutat să se descopere, precum și tuturor celor care au fost prezenți, care au avut un cuvânt de spus despre operele lor sau, pur și simplu, au participat la lansarea cărților lor, care așteaptă să fie citite. Pentru că, nu-i așa, ce-ar fi scriitorul fără cititori?

Manifestarea s-a încheiat cu rostirea de către preotul Ionel Rusu a poemului „Ruga de marți”, aparținând poetei Coca Coralia Drăgan, care s-a pliat pe ziua de desfășurare a evenimentului cultural, invitând semenii săi la rugăciune, gânduri bune și fapte bune.

Mioara BACIU/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *