◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Expoziția „Luxul dantelei”, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova își încântă vizitatorii cu încă una din comorile sale documentare, prezentate în cadrul Expoziției „Luxul dantelei”, organizate de doamna muzeograf Ioana Constantin.

Expoziția conține 70 de piese din cele 200 care se află în baza documentară a muzeului, strânse în cea mai mare parte grație pasiunii și strădaniei profesorului Nicolae Simache care se bucură de un respect deosebit din partea muzeului și, în general, a oamenilor de cultură prahoveni.

Din explicațiile doamnei muzeograf pot fi aflate informații bogate și bine documentate despre denumirea dantelei, apariția și evoluția ei în funcție de epocă, modul de obținere.

Dantela,  acest ornament vestimentar de mare finețe, creat în secolul  al XVI-lea, în nordul Italiei și în Flandra, a traversat timpurile, ajungând până în zilele noastre.

S-a aflat în permanență în atenția specialiștilor care i-au dat diverse definiții, atât obiective, cât și subiective, unele elogiative:

„Dantela este considerată un simbol al delicateței și eleganței, al bogăției și al feminității, indiferent dacă este tradițională sau contemporană, dantela este un material textil creat prin manipularea firelor în care «formarea de goluri reprezintă o parte integrantă a designului», așa cum este descrisă de istoricul Pat Earnshaw. Dicționarul explicativ al limbii române oferă o prezentare succintă a dantelei ca fiind o țesătură fină și ușoară cu găurele, reprezentând modele variate, fiind executată (manual sau mecanic). În completarea acestei definiții, dantela este o țesătură ajurată în care modelele sunt create prin buclarea, răsucirea, împletirea sau înnodarea firelor, prin singura acțiune a mâinilor dantelarilor”. (reprodus după   materialele documentare existente în muzeu)

În primele sale secole de existență era un simbol al prețiozității și al condiției sociale de nivel înalt: regalitate, aristocrație, clerici, cât și al feminității.

Clasificarea ei s-a făcut, în general, în funcție de materialele din care a fost confecționată și de tehnicile de lucru care au evoluat de la cele tradiționale, manuale: cu acul și cu ciocănele, tatting (dantela tip suveică), croșet, tricot, macramé, point lancé (dantela tip panglică),  la cele mecanice.

În expoziția de la Ploiești, foarte bine organizată, te întâmpină șapte siluete feminine, înveșmântate  în adevărate bijuterii dantelate, specifice secolelor al XIX-lea și al XX-lea, cum ar fi: rochie de mireasă dantelată cu bandă și aplicat cu acul de tip Princes, fustă de gală și fișiu din dantelă de tip Bruxelles, realizat cu ciocănele și inserții cu acul, costum de damă cu corsaj din dantelă tip Ducesse și jupon din imitație mecanică, jachetă din dantelă croșetată de tip Irlanda cu trandafiri tridimensională, cât și o diversitate de accesorii: gulere, manșete, umbrelă, pălărie. Printre exponate se află și caseta de bijuterii cu decorații dantelate din argint în tehnica filigranului, care a aparținut scriitoarei Smaranda Gheorghiu, pasmanterie și manșetă din dantelă metalică și turcoaze aplicate, atribuite fiicelor domnitorului Alexandru Moruzi, accesorii pentru coafură feminină, atribuite Heracleei Darclée. Nu lipsesc nici instrumentele de lucru: croșete, foarfeci, degetar, tambur.

Pătrunderea în  sala expoziției îți creează o puternică impresie de sărbătoare, de finețe și rafinament și îți aduce în fața ochilor imaginea vie  a unei lumi populate de persoane și personaje demult apuse, nobile și elegante.

Expoziția va putea fi vizionată până pe data de 26 noiembrie 2023.

 

Elena Trifan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *