◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Sărbătorirea a 13 ani de la apariția revistei „Mirajul Oltului”, la Călimănești

În urmă cu câteva zile am scris un articol despre cum a fost sărbătorită Ziua Națională a Limbii Române la Călimănești, în organizarea trustului de presă „Mirajul Oltului”, prin directorii săi: Constantin Geantă și Elena Manda.

Un român dacă este creștin, are mereu pe primul loc pe DUMNEZEU, apoi – dacă este patriot – Patria noastră ROMÂNIA și dacă îi place Cultura, urmează LIMBA ROMÂNĂ!

Legat de Cultură, trebuie să scot în evidență (pentru cei care n-au aflat încă, dar și pentru cei mai insensibili/nepăsători, alții invidioși), adevărul indubitabil, deci imbatabil: cele mai multe merite în Presa scrisă din zona Călimănești le are profesorul-istoric Constantin Geantă!

Ideea pentru o revistă la poalele muntelui Cozia a avut-o încă de când era liceean la Liceul Economic de Turism din Călimănești! Dar fiind vremuri restrictive (mai ales la acest capitol…), dorința sa a ars mocnit în cugetul său și când a considerat potrivit, în septembrie 2010, a mărturisit-o unor colegi profesori: Mari-Jane Taloș, Tiberiu Zamfir și Paulian Buicescu.

Într-o frumoasă zi de tranziție între vara spre toamna anului 2010, pe terasa Hotelului Central din Călimănești, Constantin-Cristi Geantă împreună cu Paulian Buicescu au pus „temelia conceptuală” a primei reviste ISSN la Călimănești. Constantin Geantă i-a dat numele de „Mirajul Oltului”, care e destul de cuprinzător (geografic, istoric și cultural). Dat fiind faptuĺ că Oltul udă pe malul stâng și Municipiul Slatina, colegul Paulian Buicescu i-a adus ca sponsori pe prof. Florica Dragomiroiu și soțul dânsei prof. ing. Marin Dragomiroiu din Slatina.

Lansarea revistei „Mirajul Oltului” a avut loc la Biblioteca orășenească „A.E. Baconski” din Călimănești, în prezența tuturor celor implicați în fenomenul cultural în zonă în acea vreme, într-o atmosferă de vibrație spirituală, proprie unui debut din sfera culturală.

De notat faptul că directorul revistei, Constantin Geantă, a făcut eforturi mari (uneori supraomenești), ca redactor, manager, sponsor pentru a o face „să navigheze” în timp prin fel de fel de crize, mai ales cea financiară… Foarte rar și cu sume mici a avut parte de câte o mică sponsorizare.

Desigur că alături i-a stat dna. vieții sale ,Elena Manda, ca soție, redactor-șef, dar și sponsor! În momentele de descurajare, dânsa a fost prima care l-a îmbărbătat! Și a „închis ochii” când mulți bani din bugetul familiei luau drumul tipografiei…
Mai mult decât atât, amândoi au fondat încă 7 reviste: „Mirajul Oltului 21”, „Cozia Literar-artistică”, „Cozia și Oltul”, „Clipa Literar-artistică”, „Cozieni de ieri și de azi”, „Micii cozieni” și „Călimăneștiul Jurnalistic și Literar-artistic”. La 3 dintre ele au fost fondatoare Elena Manda și Maricela-Paraschiva Buicescu. Uneori, au mai sponsorizat-parțial, cât au putut-colegii: arht. Ing .tlg. Vasian Mircescu, dr. Aritina-Mihaela Ionescu și prof. Ana Vasile. Dacă au mai fost și alții, îi știe mai bine fam. Geantă și Cel de Sus!

De reținut faptul că revista „Cozia și Oltul” a primit binecuvântarea printr-un articol de „drum bun în timp”, semnat de Doru-Dinu Glăvan, președintele UZPR-Național, prin care revista a putut să apară sub sigla UZPR.

Consilierul nostru de la filiala UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”, Paulian Buicescu, deseori spune despre directorul Geantă că e „bolnav de Presă”, sau, parafrazându-l pe Sf. Ap. Pavel (care zicea: „sunt nebun după HRISTOS”!): „E nebun pentru Presă”! Mai mult decât atât, îl consideră „un fenomen jurnalistic”! Și nu exagerează deloc: de la o revistă, a ajuns la 8 reviste: un adevărat trust de presă!

Tot din fonduri proprii, de multe ori a acordat premii, diplome, medalii, cupe, cocarde tricolore ș.a.

Joi, 31 august 2023, ca organizator unic al evenimentului, a realizat afișul și a acordat:

         15 Diplome de Excelență cu Medalii echivalente în aur;

         5 Diplome de Onoare cu Medalii echivalente în argint;

         15 Cupe „Mirajul Oltului”

De notat faptul că ziaristul Constantin Geantă a avut ideea să se înființeze și organizeze Subfiliala UZPR – Călimănești „Mirajul Oltului” (și l-a nominalizat coordonator pe colegul Tiberiu Zamfir, care a gost ulterior ales); toate acestea în colaborare cu Paulian Buicescu, acesta din postura de consilier UZPR, a propus președintelui de la Olt, Vivi-Viorel Pintea, apoi l-a informat pe președintele UZPR Sorin Stanciu, care a spus că „e o realizare formidabilă”; i-a felicitat pe toți, dar mai ales pe directorul Geantă, pe care „vreau să-l cunosc și să-l pup pe frunte”!

Desigur că urăm „La mulți ani! ”, nu doar revistei „Mirajul Oltului”, ci și trustului de presă care îi poartă numele, nume dat de directorul-fondator Constantin Geantă, căruia îi urăm la fel, dar cu sănătate peste poate!

 

            prof. Ana Vasile

 membru UZPR-Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *