◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Profesorul Marin Ștefan, căutătorul șimleuan de cuvinte și de imagini

În colecția „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut o nouă carte scrisă de profesorul Marin Ștefan. Volumul „Căutătorul de cuvinte. Și de imagini…” reprezintă stilul unic, caracteristic al dascălului. Cartea are 23 de capitole și conține numeroase articole interesante, din aproape toate domeniile de activitate, pe care autorul le-a scris în cei aproape 60 de ani de jurnalism. Aceste materiale au apărut până acum în peste 40 de publicații, locale, județene și naționale. În viziunea autorului, ele sunt de fapt „filmele activităților desfășurate, la care am participat căutând, cum ziceam, cuvinte și imagini de referință pentru a prezenta cu onestitate, bunăvoință și bună credință, evenimentele respective”. Așadar, în acest volum regăsim o bună parte din viața lui Marin Ștefan, un colaj savuros de amintiri și trăiri unice, pe care autorul dorește să le împărtășească cu noi toți.

În volumul de față, autorul face referiri la „oameni de diferite vârste și profesii. Sunt fapte și imagini despre mine și familia mea, dar și despre rude, colegi, prieteni și personalități. Pe toți i-am apreciat cum se cuvine pentru valoarea realizărilor acestora, în folosul comunităților respective. Se regăsesc în paginile cărții sute și sute de persoane, cu nume și prenume, cuvinte potrivite pentru faptele lor, dar și sute de imagini convingătoare, în ton cu acțiunile vizate. În acest mod am căutat să fac publice faptele oamenilor și rezultatele acestora, promovând imaginea corectă, reală, a Sălajului”.

Cuvintele dascălului sunt alese de fiecare dată cu multă atenție, migală și empatie, astfel că el îți lasă impresia că tu, cititorul, iei cu adevărat parte la relatările și expunerile sale. Se înțelege, așadar, că denumirea cărții nu a fost deloc aleasă la întâmplare, autorul afirmând că „de fiecare dată, în articolele despre evenimentele la care am participat, am căutat să redau cuvintele vorbitorilor sau o parte dintre acestea, precum și imaginile/pozele cele mai concludente, alegând minuțios și cuvintele mele în conturarea generală a activității respective. Toate, pentru adevărul adevărat”.

Pornind de la mesajul pe care scriitorul șimleuan a vrut să-l aducă în atenția publicului, profesorul Octavian Guțu este de părere că „cine parcurge un text al cronicarului șimleuan neostenit rămâne edificat asupra problemelor abordate, trăind cu plăcuta impresie că și este participant la cele descrise. Spre exemplu, când autorul reflectă un eveniment din viața orașului, el nu se referă doar la actanții principali/oficialități, ci la toate categoriile de participanți, marcând rolul fiecăruia la reușita manifestării. Scenariul ce-l face cunoscut este unul complet, cronicarului nu-i scapă niciun detaliu semnificativ. Citindu-l, oamenii ce-au fost la eveniment se regăsesc, cei mai mulți, cu nume și prenume. Oamenilor le place să se scrie despre ei. Și de aceea scrisul lui Marin Ștefan place. El nu se adresează doar elitelor, ci nouă, celor mulți”.

Prin urmare, noua carte scrisă de Marin Ștefan va răspunde întru totul cititorilor dornici să afle mai multe despre felul în care societatea și oamenii au evoluat și s-au transformat vreme de mai multe decenii. Modul în care evenimentele importante din viața comunității sălăjene sunt expuse în această carte ne face să înțelegem că istoria locurilor este legată întru totul de felul nostru de a fi, de a gândi și de a ne raporta la trecut, pentru a putea înțelege cu alți ochi viitorul care ne stă în față.

 

Alexandra Roșu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *