◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Copiii francezi, campioni la durata vacanțelor. Părinții le vor scurtate, sindicatele profesorilor, nu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a abordat problema vacanțelor școlare

în cadrul unui interviu amplu, acordat revistei Le Point, în care a afirmat, printre altele, că guvernul său intenționează să modifice orarul examenelor pentru a „recupera luna iunie pentru elevii care nu susțin examene la sfârșitul anului”, adăugând că sunt „prea multe vacanțe” în timpul anului școlar.

Dar propunerile au stârnit deja obiecții din partea sindicatelor didactice.

Elevii francezi beneficiază de obicei de o vacanță de două luni în timpul verii, plus o mulțime de alte pauze în timpul anului școlar. Astfel, potrivit thelocal.com, elevii (și profesorii) beneficiază de o pauză de două săptămâni de la începutul lunii noiembrie,

de vacanță de iarnă (la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie), sărbătorile de primăvară (în preajma Paștelui). În total, școlile au 16 săptămâni pe an de vacanță și 36 de săptămâni de predare.

Acesta este unul dintre cei mai scurți ani de școală din lume – media OCDE este de 38 de săptămâni și aproximativ o treime din țările lumii au un an școlar de 40 de săptămâni sau mai mult.

Nu este prima dată când președintele Macron sugerează scurtarea vacanțelor școlare, iar mulți alți politicieni au adus în discuție ideea în ultimii ani și chiar în ultimele decenii.

Planul ar putea fi popular în rândul părinților, dintre care mulți se luptă să organizeze îngrijirea copiilor în timpul sărbătorilor (angajatul francez are șase săptămâni de concediu pe an, în timp ce copiii 16 săptămâni), dar, deloc surprinzător, ideea a fost în mod constant contestată în rândul sindicatelor de profesori francezi.

Imediat după interviul președintelui, sindicatele au început să-și enumere obiecțiile – care variază de la inegalitate la… schimbările climatice. Sophie Vénétitay, secretarul general al SNES, sindicatul principal al profesorilor de licee, a declarat: „Propunerea pare a fi în afara condițiilor climatice actuale. Macron face acest anunț când o mare parte din Franța este înăbușită sub un val de căldură.  Cum putem aduce elevii în școli care nu sunt adaptate la schimbările climatice?”.

Claude Lelièvre, istoric al educației, susține că „Franța are două săptămâni mai mult timp de vacanță decât media pentru țări comparabile. Prin urmare, reducerea duratei vacanței nu pare a fi o prostie, cu condiția ca vacanțele de vară să fie reduse și ca aceasta să servească efectiv la reducerea numărului orelor zilnice de școală, care este prea mare, prin repartizarea lor pe fiecare săptămână”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *