◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Cercetătorii oferă soluții. Reducerea masivă a emisiilor nete, la îndemâna autorităților din marile orașe

Zeci de orașe europene ar putea atinge emisii nete de carbon zero în următorii 10 ani prin încorporarea naturii în infrastructura lor, potrivit unui nou studio, publicată recent în revista Nature Climate Change. Analiza arată că orașele pot implementa o gamă largă de soluții verzi, cum ar fi parcuri, amenajarea străzilor și grădinile pe acoperiș, nu numai pentru a capta emisiile de carbon, ci și pentru a ajuta la reducerea acestora.

Studiul a fost întreprins de cercetători din Suedia, SUA și China. Acesta recomandă cele mai eficiente abordări pentru captarea naturală a carbonului în 54 de orașe din UE și arată cum combinarea acestor pași cu alte acțiuni climatice poate permite orașelor să ajungă la zero carbon net și să reducă efectiv emisiile cu o medie de 17,4%.

Zahra Kalantari, profesor asociat în Ingineria Apei și Mediului la KTH Royal Institute of Technology, spune că cercetătorii s-au concentrat asupra modalităților indirecte prin care așa-numitele „soluții bazate pe natură” pot contribui la neutralitatea carbonului.

Acestea includ agricultura urbană, pavaje permeabile, care permit absorbția apei de ploaie în sol, drumuri mai înguste, cu mai multă verdeață și copaci, conservarea habitatului faunei sălbatice și crearea unor medii mai agreabile pentru mers pe jos și cu bicicleta.

De exemplu, parcurile urbane, spațiile verzi și copacii promovează mai mult mersul pe jos, mersul cu bicicleta și alte obiceiuri pozitive pentru mediu, care înlocuiesc conducerea automobilelor. Combinate cu alte soluții precum infrastructura verde, aceste măsuri pot îmbunătăți în continuare microclimatele urbane prin absorbția căldurii și frigului și, ca urmare, pot reduce consumul de energie în clădiri.

De asemenea, se oferă îndrumări cu privire la măsurile care ar trebui să fie prioritizate și unde să le găsească pentru cel mai bun efect. De exemplu, potrivit miragenews.com, la Berlin, studiul recomandă prioritizarea clădirilor verzi și a spațiilor verzi urbane, ceea ce ar putea duce la o rată de reducere a emisiilor de 6% pentru locuințe, 13% în industrie și 14% în transporturi. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *