◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Journalism Trust Initiative, proiect internațional pentru refacerea încrederii în mass-media

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) derulează un program internațional de restaurare a încrederii în mass-media. Reprezentând 33 de țări, din Canada până în India sau Albania, 100 de instituții media s-au angajat într-o revizuire internă aprofundată pentru a-și autoevalua nivelul de transparență, garanțiile de independență editorială și procesele interne. Acesta este un pas necesar înainte de a primi o certificare de conformitate cu Journalism Trust Initiative (JTI), un etalon internațional inițiat de RSF, pentru a combate dezinformarea prin recompensarea excelenței editoriale și profesionale.

În iulie 2023, 100 de instituții de presă au finalizat cu succes autoevaluarea și și-au publicat raportul de transparență JTI. Zece dintre aceste entități media sunt radiodifuzori de servicii publice, inclusiv CBC News/Radio Canada, France Télévisions sau Colorado Public Radio, din SUA. Există un număr tot mai mare de mass-media comunitare (AmmanNet în Iordania, Studio Kalangou în Niger sau Colorado Sun în SUA) și cel mai mare grup este format din redacții cu doi până la 20 de angajați. SUA, Republica Democrată Congo și Ucraina sunt în fruntea listei pentru primele 100 de rapoarte de transparență JTI. „Aceste statistici arată puterea în creștere a setului de date JTI și, de asemenea, evidențiază că există un interes solid pentru un mecanism precum JTI și că acesta poate fi de folos oriunde în lume, pentru orice tip de organizație sau structură media”, punctează Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

 

Transparență, independență editorială, bune practice în redacții

Organismele media care se autoevaluează cu cele 18 clauze ale benchmark-ului JTI trec printr-un proces intern amănunțit de revizuire. Potrivit rsf.org, întrebările la care sunt invitate să răspundă acoperă nivelul de transparență la nivel instituțional (de exemplu, detalii despre proprietatea lor, sursele de venit, misiunea editorială, detaliile de contact, platformele de distribuție), mecanismele pe care le implementează pentru a le garanta independența editorială (existența orientărilor editoriale și modul în care sunt implementate, protecția împotriva conflictelor de interese etc.) și cele mai bune practici pe care le-au adoptat ca redacție (procese de responsabilitate interne și externe, programe de formare/onboarding, condiții de muncă etc.). „Procesul merită din plin pentru orice companie media. Indiferent dacă decid să treacă la auditul extern sau nu, autodeclarația formează baza la care ar trebui să adere fiecare mass-media”, susține Alice Taylor, co-editor la Exit News, din Albania, care a făcut parte dintr-un grup care include SWI, din Elveția, GMX News, din Germania sau The Winnipeg Free Press, dinn Canada. „Autoevaluarea cu criteriul de referință JTI este un impuls serios pentru dezvoltarea companiei noastre media, care ar trebui să întărească încrederea cititorilor noștri și a partenerilor noștri”, consideră redactorul șef al organismului de presă ucrainean NikVesti, Oleh Dereniuha.

 

Sute de instituții media, din 90 de țări

În 2021, RSF a lansat portalul JTI-APP, unde cele 18 clauze sunt prezentate ca întrebări Da/Nu, cu spații dedicate pentru ca instituțiile media să ofere cât mai multe detalii posibil pentru fiecare întrebare. Peste 600 de instituții media dintr-un total de 90 de țări folosesc acest portal pentru auto-evaluare și își vor publica raportul în curând. În 2023, susținut de finanțatorii săi, JTI se extinde în America Latină și Asia.

Journalism Trust Initiative este, de asemenea, numele unui standard oficial de tip ISO – CWA 17493, care a fost publicat oficial în decembrie 2019 de către Comitetul European pentru Standardizare (CEN) – o premieră pentru industria publicării de știri. (redacția UZPR)

Foto: Luisella Planeta/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *