◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.05.2024

Studiu. Producătorii de „chimicale pentru totdeauna” ascund de zeci de ani periculozitatea acestora

Companiile care produc așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna” știau că sunt toxice cu decenii înaintea oficialilor din domeniul sănătății, dar au păstrat aceste informații ascunse publicului, potrivit unui studiu publicat de Annals of Global Health.

Noua cercetare a concluzionat că 3M și DuPont, cei mai mari producători de substanțe per- și polifluoroalchil (PFAS), au suprimat în mod activ dovezile conform cărora substanțele chimice erau periculoase încă din anii 1960, cu mult înainte ca cercetările în domeniul sănătății publice să ajungă din urmă acele constatări. „Industria chimică și-a suprimat cunoștințele despre efectele nocive pentru sănătate cauzate de expunerea la PFAS. Aceste documente dezvăluie dovezi clare că industria chimică știa despre pericolele PFAS și nu a lăsat publicul, autoritățile de reglementare și chiar propriii angajați să cunoască riscurile”, susțin cercetătorii, într-un comunicat citat de cbsnews.com.

PFAS sunt o gamă de substanțe chimice utilizate pentru proprietățile lor lubrifiante. Teflonul și ScotchGuard sunt cele mai cunoscute mărci ale acestei acoperiri chimice, dar există peste 12.000 de tipuri de astfel de substanțe chimice, potrivit raportului. Produse pentru prima dată comercial în anii 1940, PFAS au fost utilizate pe scară largă în vase de gătit, țesături, ambalaje alimentare și izolație – iar astăzi sunt omniprezente în corpul uman.

Studiile publicate la sfârșitul anilor ’90 au dezvăluit toxicitatea lor și le-au legat de cancer, malformații congenitale și alte boli. Dar cu 40 de ani înainte, producătorii de PFAS știau deja că aceste substanțe chimice ar putea fi toxice pentru animale și oameni – au ascuns aceste informații, încălcând legile de sănătate publică, a relevat studiul. „Documentele interne au fost marcate ca fiind confidențiale și, în unele cazuri, directorii din industrie au spus în mod explicit că doreau ca acele memorii să fie distruse”, se spune în raport.

Dar un raport al companiei Teflon din… 1961 a constatat că dozele mici de material au făcut să crească ficatul șobolanilor și a sfătuit ca substanța „să fie manipulată cu extremă grijă și contactul cu pielea să fie evitat cu strictețe”, se arată în lucrare. Iar cercetătorii de la un laborator finanțat de DuPont au descoperit până în 1970 că C-8 era „foarte toxic inhalat și moderat toxic ingerat” – un raport din 1979 a constatat că mai mulți câini expuși la o doză de PFOA au murit două zile mai tarziu.

În 1980, DuPont și 3M au aflat despre opt femei însărcinate care lucrau în producția de PFAS, dintre care două au dat naștere copiilor cu malformații congenitale. Cele două companii nu numai că au ascuns aceste informații de angajații lor, dar DuPont a trimis un memoriu intern în anul următor, în care spunea: „Nu știm nicio dovadă de defecte congenitale cauzate de C-8 la DuPont”.

Într-o declarație, DuPont a spus că nu poate comenta concluziile, din cauza unei… reorganizări corporative.

Mai mulți cercetători în domeniul sănătății publice au spus că dovezile descoperite în această lucrare arată că nu se poate avea încredere în companii pentru a-și monitoriza propria aderare la legile de sănătate publică și la standardele de siguranță și că autoritățile de reglementare trebuie să adopte o atitudine mai dură. „La fel ca Big Tobacco, marii producători de chimicale au un interes financiar în suprimarea dovezilor științifice ale efectelor nocive ale produselor lor, menținând în același timp percepția publicului că produsele lor sunt sigure”, au scris autorii studiului. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *