◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnaliștii și relațiile personale cu sursele lor

Jurnaliștii pot petrece săptămâni, luni și chiar ani cu sursele care își cunosc rutinele obișnuite de zi cu zi, relațiile lor familiale și chiar și cele mai întunecate temeri. În cadrul acestui proces, reporterii pot împărtăși anumite informații personale pentru a se raporta la sursele lor și pentru a face conversațiile să pară mai puțin unilaterale. Cu toate acestea, pentru ca această relație să funcționeze din punct de vedere etic, este imperativ ca jurnaliștii să urmeze codul de etică al Societății Jurnaliștilor Profesioniști (SPJ) și să fie transparenți și sinceri nu numai cu sursele lor, ci și cu cititorii lor.

Codul de etică SPJ prevede că „treaba unui jurnalist este să caute adevărul și să-l relateze”, dar acest lucru poate fi incredibil de dificil de echilibrat, mai ales când un reporter cunoaște o sursă personal. Acest lucru este evident în cazul Ninei Totenberg, un proeminentă corespondent cu afaceri juridice la National Public Radio, care a acoperit adesea Curtea Supremă a SUA. În cartea lui Totenberg din 2022, „Cina cu Ruth”, ea descrie modul în care ea și judecătorul Ruth Bader Ginsburg au fost cei mai buni prieteni pe termen lung. După moartea judecătorului, jurnalista a declarat: „Ceea ce am împărtășit a fost căldura deosebită și apropierea unei prietenii de lungă durată”.

Dar acesta a fost în mod clar un exemplu de conflict de interese, deoarece așa s-a reușit obținerea de informații despre Ginsburg și despre politicieni din Washington, potrivit thejustice.org. În ciuda apropierii ei de elita politică din Washington, Totenberg nu a dezvăluit pe deplin amploarea prieteniei ei cu Ginsberg cititorilor NPR până la începutul un moment dat. Pe bună dreptate, acest lucru i-a determinat pe mulți să se simtă trădați și să se întrebe dacă acoperirea Curții Supreme pe care a furnizat-o a fost puternică și corectă.

Când jurnaliștii dezvoltă conexiuni personale cu sursele lor, s-ar putea să nu pună întrebările necesare sau să nu critice alegerile profesionale și chiar personale ale surselor lor. Ei pot înceta să caute adevărul, de teamă să nu piardă sau să strice prietenia. Acest lucru este periculos pentru fundamentul jurnalismului, deoarece diminuează raportarea exactă și estompează linia dintre rolul unei surse și al unui prieten. (redacția UZPR)

Foto: pxabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *