◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Săptămâna de lucru de patru zile, un succes „covârșitor”

2022 a fost, fără îndoială, anul săptămânii de lucru de 4 zile: Marea Britanie a început un program pilot de șase luni, cel mai mare de acest gen; Spania și-a lansat propriul pilot în decembrie, iar angajații belgieni au câștigat dreptul de a decide dacă vor să lucreze patru sau cinci zile pe săptămână. În Scoția, guvernul a anunțat începerea unui proces similar care va începe în 2023 și Țara Galilor ia în considerare același lucru.

4-Day Week Global, compania care a condus testul din Marea Britanie alături de Universitatea Cambridge și Boston College în 2022, a lansat rezultatele primului program pilot internațional finalizat, cel mai mare studiu publicat până în prezent.

Cercetarea, care a inclus 33 de companii și aproape 1.000 de angajați, a constatat că niciuna dintre companiile participante nu plănuia să revină la o săptămână de 5 zile după reluarea procesului. De asemenea, 70% dintre angajații care au participat au spus că următorul loc de muncă va trebui să ofere o creștere salarială considerabilă pentru a reveni la programul de 5 zile. Dintre cei chestionați în cadrul studiului, 13% au spus că creșterea salariului ar trebui să fie mai mare de 50%. Și 13% au spus că nicio sumă de bani nu i-ar putea convinge să renunțe la săptămâna de patru zile.

Potrivit Euronews, testele se bazează pe un model numit 100-80-100. Companiile autorizează angajații să lucreze 80% din orele programate în mod obișnuit în schimbul a 100% din salariu, cu promisiunea de a livra în continuare 100% din producția standard.

Dintre cele 33 de companii care au participat la testul internațional, 27 au completat un sondaj în care au fost întrebate despre experiența generală și dacă vor continua cu săptămâna de 4 zile. Dintre cei 27 chestionați, 18 au spus că vor continua cu siguranță după pilot, șapte au spus că plănuiesc să continue. Niciuna dintre companiile chestionate nu a sugerat dorința de a opri schema.

Din partea angajaților, pe o scară de la 0 la 10, experiența generală medie a procesului a fost de 9,1. Practic aproape toți angajații (96,9%) au spus că doresc să continue procesul.

Lucrătorii au raportat îmbunătățiri semnificative ale indicatorilor de stres, epuizare și oboseală. Conflictul muncă-familie a scăzut, de asemenea, în timp ce sănătatea fizică și mentală a arătat o schimbare pozitivă.

Companiile participante au fost rugate să furnizeze date privind veniturile și productivitatea angajaților pe durata testului. De asemenea, li s-au cerut date din aceeași perioadă de șase luni cu un an mai devreme. Pentru cele șase companii care au furnizat date suficiente pe parcursul celor șase luni, veniturile totale au crescut cu 8,14% (ponderat în funcție de dimensiunea companiei) până la sfârșitul testului. Iar când venitul a fost comparat cu aceeași perioadă de șase luni a anului precedent, creșterea a fost de 37,55 la sută.

Susținătorii săptămânii de patru zile susțin că schema de muncă mai scurtă oferă multiple beneficii organizațiilor care implementează programul, angajaților care îl lucrează și, de asemenea, climatului, datorită reducerii energiei cheltuite în navetă.

Dovezile colectate ale primului lor program pilot finalizat arată că o schemă de săptămână de lucru mai scurtă este „covârșitor” pozitivă, notează 4-Day Week Global. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *