◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.07.2024

Cvadruplă lansare de carte la Galați

Salonul Cultural „Armonii de toamnă” al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi a fost gazda unei cvadruple lansări de carte, miercuri, 26 iunie 2024, începând cu orele 10,00.

Au fost prezentate publicului volumele „Linia valahă”, Editura Boema, Galaţi, 2024 şi „Am fost student pe Copou”, Editura Eikon Bucureşti, 2024, aparținând lui Petru Todoran, referenţi fiind profesorul Ghiţă Nazare şi criticul literar Adi George Secară.

Ce-a de-a doua lansare de carte, al cărui autor este Valeriu Valegvi, a cuprins volumele „Dintr-un capriciu, pisicile nu conduc lumea”, Editura „Axis libri”, Galaţi, 2023, şi „Colinele-nvolburate”, Editura „Castrum de Thymes”, 2024, referenţi fiind profesor Vasile Leonte şi Adi George Secară.

Activitatea a debutat cu acordarea, la împlinirea onorabilei vârste de 90 ani, a unei diplome de excelență, unuia dintre cei mai longevivi oaspeți ai salonului cultural, prezență consecventă și activă, nelipsit de la activitățile culturale ale Salonului Armonii de toamnă, profesor universitar dr. Toader Buhăescu.

După prezentarea autorilor, a cărților care așteptau să fie lansate, precum și a referenților, aceștia din urmă s-au întrecut în a pleda în favoarea citirii cărților lansate.

Am reținut, în această ordine de idei:

Moderatorul evenimentului, profesorul Ghiță Nazare referindu-se la Petru Tudoran, autorul volumului „Linia Valahă”, a suținut, printre altele, că acesta excelează în scrierile sale, în folosirea artei dialogului, care oferă textului atractivitate.

Vorbind despre volumele de poezii ale lui Valeriu Valegvi, Adi Secară a făcut trimitere la aprecierile realizate de către cunoscuții scriitori și critici literari Daniel Mariș și Daniel Luca, vorbind despre temele abordate de către poet, despre faptul că acesta îsi construiește în poezie, un imperiu, un paradis terestru, făcând parte din tagma poeților care „nu împachetează poezia în hârtie colorată”.

Referindu-se la volumele celuilalt autor, Adi Secară a afirmat că Petru Todoran este un „scriitor matur”, care are o „memorie fantastică”, „este un foarte bun portretist, care scrie monografie, cu inserțiuni etnografice, reportaj turistic de foarte bună calitate”.

Și-a exprimat admirația față de cei doi cărturari și criticul literar Vasile Leonte, care a mărturisit că a simțit atât aripa poeziei, cât și fiorul istoriei.

A făcut referire la tendința politehnistului Petru Todoran de a-și depăși condiția și de a se ocupa de literatură și starea de săracie trăită cam de toți în perioada studenției (care a făcut studenția și mai frumoasă, și mai memorabilă), felicitând autorul pentru capacitatea evocării lumii Iașilor, a profesorilor, a colegilor,a studenției. 

Cât privește lumea poeziei, Vasile Leonte a precizat că aceasta este atât de vastă, încât a necesitat reveniri. Intrând în universul imaginar al poetului Valeriu Valegvi a amintit, cu umor fin, despre pisicile incomode, miorlăitoare (care atâta ar mai trebui, să ne conducă și ele) și despre colinele învolburate cu aerul oximoronic. Referindu-se la pisica din cartea lui Valeriu Valegvi (care, de altfel, se află în vitrina unei librării din Galați care, pare că, invită la citit), criticul Vasile Leonte a abordat pisicile din perspectiva unei intenții culturalizatoare și și-a exprimat regretul că, atunci când a intrat în librărie a constatat cât de mult se scrie și cât de singur era în acea librărie.

Actorul Lică Dănilă a realizat un recitaluri poetice de excepție, așa cum i-a obișnuit pe invitații salonului cultural, atunci când poeții iși lansează volumele de poezii.

Autorii și-au exprimat bucuria reuniunii cu colegii de breaslă, a socializării, a culegerii impresiilor despre scrierile lor. Astfel, Petru Todoran a considerat întâlnirea drept „balsam pentru suflet, pentru cei care trăiesc pe același portativ al vârstei, al suferințelor, al iubirilor”, pentru cei care socializează „în lumea tăcerilor individuale. Valeriu Valegvi a mulțumit cu recunoștință celor prezenți

La final, prof. Ghiţă Nazare a invitat pe cei prezenți la dialoguri prietenești. Au dat curs acestei invitații: conf. univ. dr. Cătălin Enică, Constanța Apostol, realizator de emisiuni TV, inginerul Ștefan Prică, care l-a asemuit pe Petru Todoran cu Mihail Sadoveanu și a dorit să știe câte romane și-a propus să mai scrie prolificul autor.

De mare interes a fost și abordarea conf. Universitar dr. Cătălin Enică, care a exprimat opinii pertinente, chiar fără a citi cărțile prezentate, având la bază aprecierile referenților. Astfel, a apreciat că, în Linia valahă, Petru Todoran, un pasionat de istorie, narează cu har întâmplări istorice, în încercarea de a reconstitui epoca și personalitatea lui Iancu de Hunedoara, fără a fi un istoric, iar Valeriu Valegvi (ca poet și om de cultură) este autorul unei enciclopedii personale, care-și desface spiritul personal într-o mulțime de ipostaze, cu o tenacitate și acribie, demnă de toată admirația, accentuând ideea că important nu e cât scrii, ci în câte ipostaze reușești să te autosurprinzi. Ori, Valeriu Valegvi găsește mereu surse proaspete de inspirație și exprimare, nefiind un romantic, scriind o poezie realistă post postmodernă, ceea ce ar echivala cu o reîntoarcere la un realism clasic. Cele două volume ale sale sunt complementare, colinele învolburate exprimând mai multe lucruri cu privire la realitate și societate, iar pisicile fiind mai aproape de năravurile și moravurile cotidiene.

Constanța Apostol a făcut dovada abilității de a întocmi ad-hoc epigrame privind constatări cu privire la lansările de carte, care au adus aplauze și au invitat la meditație. Iată două dintre acestea:

 

Deși-mi exprim mereu plăcerea

Dar deseori mă trec fiorii

Când cei care își spun părerea

Vorbesc mai mult ca autorii.

 

In mari cuvinte toți exult

Dar am rezerve când i-ascult

C-am fost și eu pe acest post

Și știu ce sinceră am fost!

Economistul Tinca Șerban, vicepreședinte al CARP Galați și redactorul-șef al revistei Armonii de toamnă, Ghiță Nazare au înmânat celor doi autori, diplome de excelență, pentru întreaga lor activitate profesională și scriitoricească.

 

Mioara Baciu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *