◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Uniunea Europeană, în acord deplin pentru reglementarea strictă, în premieră mondială,
a inteligenței artificiale

Ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au aprobat în unanimitate primul regulament cuprinzător din lume pentru inteligența artificială, statuând astfel acordul politic la care s-a ajuns în decembrie.

Legea AI este considerată un proiect de lege emblematic pentru reglementarea inteligenței artificiale porniind de la capacitatea acesteia de a provoca rău. Complexitatea legii a făcut ca perfecţionarea sa tehnică să dureze mai mult de o lună.

Pe 24 ianuarie, Președinția belgiană a Consiliului de Miniștri a prezentat versiunea finală a textului, prezentată în exclusivitate de Euractiv, în cadrul unei reuniuni tehnice. Majoritatea statelor membre au exprimat rezerve la momentul respectiv, deoarece nu au avut suficient timp pentru a analiza textul în mod cuprinzător. Aceste rezerve au fost în cele din urmă eliminate odată cu adoptarea Legii AI de către Comitetul Reprezentanților Permanenți.

Deși Franța și Germania au cerut reguli mai lejere, Parlamentul European a fost unit în a cere reglementări stricte. Compromisul s-a bazat pe o abordare pe niveluri, cu reguli orizontale de transparență pentru toate modelele și obligații suplimentare pentru modelele convingătoare considerate a implica un risc sistemic.

 

Interdicțiile vor începe să se aplice după șase luni

Comisia Europeană urmează să adopte o decizie de înființare a Oficiului European de Inteligență Artificială, potrivit unui proiect de document citat de Euractiv. Comisiile pentru piața internă și libertățile civile ale Parlamentului European vor adopta regulamentul AI pe 13 februarie, urmat de un vot în plen, programat provizoriu pentru 10-11 aprilie. Adoptarea oficială se va finaliza apoi cu aprobarea la nivel ministerial.

Legea AI va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în jurnalul oficial. Reglementările privind practicile interzise vor începe să se aplice după șase luni, în timp ce obligațiile privind modelele AI vor începe după un an. Toate celelalte reguli vor intra în vigoare după doi ani, cu excepția clasificării sistemelor AI, care trebuie supuse unei evaluări a conformității de la terți, în conformitate cu alte norme UE ca fiind cu risc ridicat și care a fost amânată cu un an suplimentar.

Legea europeană a AI va deveni reperul global pentru reglementarea inteligenței artificiale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *