◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Redacțiile femeilor – o realitate internațională

De la pandemia de COVID-19 la violența din Etiopia, Ucraina și Afganistan, femeile au fost afectate în mod disproporționat de crizele recente. Într-un raport privind egalitatea de gen în mass-media de știri, Global Media Monitoring Project (GMMP) a constatat că doar 25% dintre subiectele și sursele din 30.172 de știri studiate erau femei. Deși aceasta marchează o îmbunătățire de un punct față de 2010, documenttul expune și provocări persistente – Femeile sunt încă mai predispuse să relateze despre povești centrate pe problemele… femeilor, iar stereotipurile de gen sunt mai puțin contestate decât acum 15 ani. În acest tablou general se extinde fenomenul redacțiilor femeilor, conduse și alcătuite preponderant de acestea. „În mass-media feministă veți găsi vocile cele mai capabile să strige și să contracareze creșterea impulsurilor și acțiunilor antidemocratice care se dezvoltă peste tot în jurul nostru”, scrie Jennifer Weiss-Wolf, avocet internațional pentru drepturile omului, citată de reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.

 

Muncă de investigație și jurnalism de soluții

În ciuda multor provocări, mai multe instituții media independente conduse de femei sau feministe sunt în fruntea acestei tendințe. În diferite limbi, pe diferite continente și cu echipe de dimensiuni diferite, AzMina, din Brazilia, HerStory, din Uganda, Serviciul BONews, din Nigeria și Boju Bajai, din Nepal, fac parte din această mișcare.

Carolina Oms și fondatorii ei au avut slujbe de mare profil în jurnalism în Brazilia înainte de a lansa redacția feministă AzMina în 2015. Reporter la Valor Econômico, unul dintre cele mai mari ziare de afaceri din Brazilia, Oms lucra 12 ore pe zi și nu avea timp să facă investigatii aprofundate. „Cu toții am fost frustrați de precaritatea jurnalismului, așa că am decis să facem ceva în privința asta. Vrem să facem muncă de investigație și jurnalism de soluții în care femeile să se poată vedea”, spune Oms, care este acum directorul instituțional și de strângere de fonduri al AzMina.

Pentru Culton Scovia, care a lansat oficial HerStory în Uganda în ianuarie 2022, platforma este o șansă de a-și concentra talentele de jurnalism pe teme feminist, dar și o oportunitate de a aborda subraportarea femeilor și stereotipurile de gen: „Scăderea oportunităților de angajare în mass-media și o criză de durabilitate au dus la dezvoltarea unor organisme de știri conduse și deținute de femei”.

 

Problemele care afectează copiii și persoanele cu dizabilități

Postul feminist nepalez Boju Bajai a început în 2016 ca un podcast. Co-fondatoarea Bhrikuti Rai este jurnalistă de mai bine de 10 ani, a lucrat pentru Nepali Times, The Kathmandu Post și Los Angeles Times. Ideea inițială a fost de a oferi un spațiu alternativ pentru audiența femeilor nepaleze, care să fie „ușor vizibile” online. Alături de podcast, Boju Bajai a dezvoltat diferite produse pentru a-i permite să ajungă la diferite audiențe pe diferite canale.

Blessing Oladunjoye, care a fondat BONews Service în Nigeria în 2018, spune că fiecare subiect are un unghi de gen. BONews se concentrează pe problemele care afectează copiii și persoanele cu dizabilități. Colaborarea cu grupurile de advocacy pe aceste subiecte a contribuit la amplificarea activității sale.

În ce privește finanțarea, Boju Bajai, de exemplu, are un portofoliu de venituri divers. Finanțarea inițială de la Open Society Foundations a ajutat la pornirea ideii, granturile sunt importante, iar organizația își propune să genereze cel puțin un sfert din veniturile sale din alte surse. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *