◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Jurnaliștii ucraineni, mobilizați pentru documentarea crimelor de război comise de forțele de ocupație ale Rusiei

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie 2022, munca zilnică a jurnaliștilor ucraineni a fost transformată. Pentru a contribui la procedurile legale locale și internaționale, instituțiile de presă investighează crimele de război în timp real și transmit dovezi justiției locale și internaționale. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) salută munca meticuloasă și de impact a acestor jurnaliști care luptă împotriva impunității. „Amploarea atrocităților comise de forțele ruse de ocupație în Ucraina, inclusiv atacurile asupra infrastructurii civile, deportarea și tortura, este fără precedent. Puterea mass-mediei ucrainene constă în capacitatea de a elabora rapoarte amănunțite și detaliate, care pot oferi procurorilor ucraineni și internaționali probe. Trebuie să susținem în continuare acest jurnalism de investigație vital și să îl publicăm la nivel internațional, pentru ca crimele de război să nu rămână nepedepsite”, punctează

Jeanne Cavelier, Șef al biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.

 

Informațiile sunt folosite în articole și împărtășite cu oficialii judiciari ucraineni și internaționali

Când jurnalista Iryna Lopatina a început să lucreze la povestea unui tată în căutarea celor trei copii ai săi, care fuseseră trimiși în Rusia de la Mariupol, în zona ocupată din regiunea Donețk, subiectul deportării ilegale a copiilor ucraineni nu fusese abordat. Jurnalista a reușit să demonstreze implicarea directă a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Povestea fără precedent a avut un impact internațional și a dus la emiterea unui mandat de arestare pentru Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională (CPI), în martie 2023.  „Scopul nostru este acela de a pune întrebările potrivite pentru a înțelege ce se întâmplă fără a traumatiza victimele sau rudele lor”, a spus Nataliya Gumenyuk, șefa The Reckoning Project din Ucraina. Jurnaliştii ca ea sunt adesea primii care ajung la locul atacurilor, pentru a colecta declaraţii de la victime. Informațiile pe care le adună nu sunt folosite doar în articole, ci sunt și împărtășite cu oficialii judiciari ucraineni și internaționali. „Acest lucru le permite judecătorilor să economisească timp”, adaugă jurnalista.

„Sistemul de justiție ucrainean a deschis peste 100.000 de proceduri pentru crime de război și este copleșit”, a declarat Yevheniia Motorevska, jurnalist pentru The Kyiv Independent, site de știri în limba engleză.

Potrivit rsf.org, de la începutul invaziei ruse, RSF a publicat, de asemenea, concluziile a două investigații pe care le-a desfășurat cu ajutorul personalului presei ucrainene asupra crimelor împotriva jurnaliștilor ucraineni – execuția fotoreporterului Maks Levin și dispariția forțată a reporterului de la agenția de presă Dmytro Khyliuk. RSF a depus opt plângeri la CPI și la procurorul general al Ucrainei și două plângeri penale în Franța, pentru atacuri împotriva jurnaliștilor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *