◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Autoritățile din Grecia verifică dacă serviciile secrete au cerut renunțarea țintită la confidențialitatea apelurilor telefonice

Autoritatea Elenă pentru Securitatea Comunicațiilor și Confidențialitatea (ADAE) a decis să verifice evidențele furnizorilor de telecomunicații pentru solicitările de supraveghere făcute de serviciile secrete grecești. Decizia a venit în urma unui raport EURACTIV care a zguduit scena politică a Greciei, după ce s-a constatat că un alt politician și jurnalist erau sub supraveghere.

Organismul de supraveghere a confidențialității din Grecia va înființa o echipă specială pentru a verifica evidențele tuturor companiilor de telecomunicații pentru a vedea dacă serviciile secrete grecești au cerut renunțarea la confidențialitatea apelurilor telefonice pentru anumite persoane. De asemenea, ADAE a cerut partidelor de opoziție să furnizeze numere de telefon specifice pentru a fi verificate, având în vedere că peste 15.000 de activități de supraveghere au loc anual în Grecia.

Mai multe rapoarte de presă din Atena au sugerat că mai mulți politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri au fost sub supraveghere comandată de serviciile secrete. Așa-numitul „Greek Watergate” a atras critici acerbe din partea presei internaționale și a asociațiilor jurnaliștilor.

Guvernul Noua Democrație (PPE) a admis doar supravegherea liderului opoziției socialiste Nikos Androulakis, dar a refuzat până acum să dezvăluie motivele. invocând probleme de securitate națională. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a încercat să păstreze distanța față de scandal, spunând că nu cunoaște supravegherea lui Androulakis. Cu toate acestea, prima lege pe care a promulgat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a lua sub cârmă serviciile secrete, iar când scandalul a fost dezvăluit, l-a concediat atât pe șeful biroului său, cât și pe nepotul său, Grigoris Dimitriadis, și pe șeful serviciului secret.

În urma anchetei EURACTIV, europarlamentarul Renew Europe Sophie in ‘t Veld a declarat că numărul dezvăluirilor venite din Grecia pare nesfârșit: „Trebuie să ajungem la fundul acestui scandal: nicio piatră nu trebuie lăsată neîntoarsă. Tăcerea Comisiei Europene și a Europol este derutantă și inacceptabilă”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *