◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Sărbătoarea cărții, la Cluj Napoca. „Cultura izvorăște din popor și aparține poporului”

Recent am fost oaspetele matinal al orașului Cluj-Napoca. Toate drumurile duc spre centrul orașului, respectiv Piața Unirii, acolo unde, într-un spațiu elevat, unde poți respira liber istorie, cultură și civilizație, s-a derulat un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoc,  precum și al Consiliul Județean Cluj, respectiv Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), 28 septembrie – 1 octombrie 2023.

Ora 10:30, oameni de diferite vârste, iubitori de cultură și nu numai, vin valuri valuri, aidoma unor ostași care iau cu asalt cetatea culturală, pavilionul amenajat impecabil în piață, cu toate utilitățile și logistica necesare (scenă, stație amplificare, pliante, fluturași) și, desigur, cu acces lejer la toate standurile de carte, bine pavoazate cu o gamă largă și diversă de apariții editoriale, oferite cu generozitate marelui public de reprezentanții celor 30 de edituri prezente la acest eveniment de excepție.

Ora 11:00, Promotorii, sarea și piperul acestui moment cultural de anvergură europeană, tinerii Bianca Tămaș și Gabriel Bot, gazde deosebite, cu vocația dialogului și a organizării de astfel de evenimente, fac prezentările de rigoare și deschid oficial FICT 2023.

Conferința susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan – Provinciile istorice românești, cărțile fondatoare. Eveniment editorial – lansarea volumului O istorie a Banatului (Editura Școala Ardeleană), prezentată de coordonatorii lucrării ,Ioan Bolovan și Rudolf Graf, carte editată împreună cu Academia Română – Centrul de Studii Transilvane. Istoria Transilvaniei de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan. Transilvania din cuvinte, 1918 – 2018, studii, eseuri, evocări, memorii, antologie alcătuită de Irina Petraș. Proiect cultural realizat în colaborare cu Fundația Transilvania Leaders.

Dar cum timpul este dușmanul ziaristului peregrin prin țară, voi menționa în continuare câteva dintre evenimentele relevante:

Întâlnire de suflet și iubire cu scriitorul Cornel Udrea, cu prilejul lansării volumului Portavionul cu cauciucuri de var, Editura Școala Ardeleană, invitați Horia Bădescu și îndrăgitul actor Viorel Vișan, care mai târziu ne-a oferit, cu generozitatea și fascinația sa caracteristică, un moment de ,,lectură publică” din volumele proprii Cântece pentru glas și toacă și Cine-i păzește pe paznici?, Editura Școala Ardeleană și, desigur, sesiune de autografe.

Conform programului, FICT-ul continuă până la ora 21:00 cu o serie de evenimente diverse, lansări de carte, dezbateri, întâlniri cu  invitați de notorietate din comunitate ori din țară, într-o atmosferă și ambianță benefică industirei de carte dar și domeniilor social, istoric, educativ, cultural, într-un timp în care supraviețuim sub semnul incertitudinii.

Cu satisfacție menționez și faptul că și pentru copii au fost prezente la pavilionul de carte câteva edituri reprezentative din țară, prin producția specifică elevilor și copiilor, iar faptul că FICT-ul s-a încheiat cu o lansare de carte dedicată acestora, înseamnă că cineva se (mai) gândește și la generația de mâine. O călătorie de (re)cunoaștere, de Laura Iviniș (Editura Cartemma).

Evenimentele Live-Online au fost transmise pe un ecran special amenajat în Lounge-ul Oficial din Piața Unirii.

 

P.S. 1) Înainte de a fi participat la deschiderea FICT 2023, am mai fost în vizită la redacția Făclia de Cluj, un cotidian de referință în presa regională, care apare sub coordonarea colegului nostru de breaslă Cosmin Puriș, redactor șef și președinte al Filialei UZPR Cluj – Napoca, cu care am dialogat telefonic despre pulsul  massmedia și faptul că mai rezistă pe piață cu apariție print.

2) La Biblioteca Universitară „Lucian Blaga”, domnul director Valentin Orga era în plină acțiune, deh, deschiderea Anului universitar, este și pentru domnia sa o prioritate, i-am urat numai bine și să ne (re)vedem la FICT.

3) Ora 9:30 fix la Casa de Cultură a Sudenților „Dumitru Fărcașu” m-am întâlnit cu domnul Al. Florin Țene, membru UZPR Cluj – Napoca și președinte al Ligii Scriitorilor din România. Am făcut schimb de cărți cu autografe pentru istoria de mai târziu, am dezbătut despre viața cărților recente și în lucru și optimiști ne-am despărțit cu promisiunea că, ori la Cluj-Napoca ori la Timișoara, să organizăm  împreună un Forum Cultural Național.

 

Dumitru Buțoi / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *