◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Jurnaliștii actori Magda Băcescu si Ștefan Apostol au făcut din „Fântâna în flăcări” un real succes!

Pornind de la un text din romanul „Lorana”, al scriitorului Myhailo Nebeleac (născut la 17 ianuarie 1949 în comună Rona de Sus, județul Maramureș), piesa de teatru „Fântâna în Flăcări”, dramatizată de  Mihai-Haifa Traista (scriitor, jurnalist, dramaturg) s-a bucurat de un succes răsunător.

L-am cunoscut pe prolificul scriitor Mihai Traista („ucrainean, după mamă, polonez, după tată și oltean, după soție”- cum afirmă el însuși în interviul dat Revistei „Timpul” din Italia) mai întâi, în calitate de poet și mărturisesc că am fost impresionată de duioșia, durerea, acuratețea, realismul, patriotismul, frumusețea versului sau.

De profesie jurnalist, Mihai-Haifa Traista a publicat 36 cărți, din care doar două sunt de poezie. A tradus din română în ucraineană și invers, poezii, operele scriitorilor Marin Preda, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Dan Claudiu Tănăsescu.

Este, de asemenea, redactor la o revistă ucraineană, dar se ocupă și de editarea revistei de cultură și atitudine intitulată „Mantaua lui Gogol”.

Împreună cu regretatul actor și regizor Nicu Ioan Popa, cunoscut sub diminutivul „PIN”, a pus în scenă mai multe piese de teatru, dintre care amintim: „Atunci i-am invitat pe toţi la masă”, „Ibovnice cu ochi de Maramureș”, „Logodnicele Amaltheiei, „Nici moartea nu mai e ce a fost”, „Rugăciunea unchiului” sau „Scrisoare din Africa”.

Anul acesta a venit momentul punerii în scenă a „Fântânii în flăcări”, inspirată, spuneam, mai înainte, de subiectul romanului „Lorana”, în care scriitorul ucrainean (care a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru meritul de a fi realizat prima abordare a acestui gen literar, cel dramatic, în literatura ucraineană) prezintă tripla dramă pe care o trăiește un tânăr, respectiv drama tatălui său, care a cunoscut consecințele nefaste ale războiului, drama provocată de suferința din iubire neîmpărtășită și drama bolii incurabile a nebuniei, care îl va duce la pieire.

Acțiunea se desfășoară într-o cârciumă, situată într-o gara fără nume, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezintă momente dramatice, consecințe ale războiului care provoacă și întrețin durere, haos, speranțe spulberate, suferințe.

Alături de actrița Magda Băcescu, care interpretează magistral rolul „fetei”, sora „nebunului” (care a asigurat regia artistică și scenografia), au evoluat pe scenă: Ștefan Apostol, în rolul „nebunului” (interpretare de excepție!), coloana sonoră fiind asigurată tot de către Ștefan Apostol; Traian Chiricuta, „cârciumarul” (care a încântat publicul cu vocea și muzica sa); cunoscutul scriitor Cristian Ghica „tânărul”, Mihai Traista „marinarul” și în rol secund, fiul dramaturgului, Stepan Traista, „spiritul” (sonorizare și lumini). Decorul a fost realizat de Teatrul Ucrainean „Ivan Franko” al Filialei UUR București.

După premiera din data de 24 martie 2023, de la Teatrul Coquete și teatrul Dramaturgilor din București, au urmat și alte reprezentații, în alte două mari orașe din țară: Galați (13 mai), Pitești (15 mai).

Faptul că se joacă teatru de calitate, faptul că oamenii sunt prezenți în număr mare în săli, faptul că vin încărcați de griji și se întorc la casele lor cu frunțile descretite spune ceva despre importanța teatrului în viața socială, motiv necesar și suficient să ne prețuim artiștii, în general și actorii, în special!

 

Mioara BACIU / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *