◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Evocare Cezar Ivănescu, la Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad

La finele acestei săptămâni, sâmbătă, 5 august 2023, orele 11:30, o nouă activitate culturală a Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad, susținută de Primărie și Consiliul local Bârlad, va prilejui întâlniri și dezbateri, prelegeri privind opera, viața meritele scriitorului, poetului, dramaturgului CEZAR IVĂNESCU.

Iată de ce este evocat CEZAR IVĂNESCU la Bârlad…

Albanez după mamă (Xantipa Naum), CEZAR IVĂNESCU s-a născut în Bârlad, județul Vaslui, la 6 august 1941 și provine dintr-o familie de intelectuali moldoveni, fiind nepot al lingvistului Gheorghe Ivănescu, care, la rândul său, a fost rudă cu celebrul matematician Octav Onicescu.

După ce a absolvit Facultatea de Filologie din Iași, a devenit redactor la revista „Luceafărul”, și director de editură.

A debutat în revista „Flacăra Iașului” in iunie 1959, iar în teatru în 1969, cu piesa „Mica dramă”, care se joacă la Teatrul „Al. Davila” din Pitești.

Se căsătorește în 1963 cu Maria (născută Avasîlcăi, Soroca, URSS), colega sa de grupă, o binecunoscută și apreciată traducătoare din și în limba franceză, traducând peste 150 de cărți ale unor mari autori, precum Mircea Eliade, Marin Preda, René Guénon, Blaise Pascal, L.F. Céline și alții.

Volumul de debut „Rod”, din 1968, pentru care primește Marele Premiu al Festivalului național de poezie „Mihai Eminescu“, organizat la Iași, în 1968, ediția I, constituie un eveniment editorial de excepție, despre care criticul Nicolae Manolescu scria: „Când în proză se va debuta cu cărți de valoarea Rodului lui Cezar Ivănescu, vom putea vorbi nu de o evoluție, ci de o adevărată revoluție”.

Tot din anul 1968, Cezar Ivănescu devine profesor de limba și literatura română în Ardeal și Moldova, iar mai apoi redactor la „Almanahul literar” al Uniunii Scriitorilor și la revista „Argeș”, din Pitești.

Trei ani mai tarziu, în 1971, inițiază spectacole de muzică și poezie, cu propria-i orchestră, numită „Baaad”, care va constitui preludiu la capodopera sa poetică de mai târziu, intitulată „La Baaad”.

A  avut privilegiul de fi fost nominalizat drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru literatură, în aprilie 2008, cu prilejul lansării antologiei „Loję Dashurie” (Jeu d’Amour), la Tirana, capitala Albaniei.

Urmare a ședinței ordinare a Consiliului General al Municipiului București, în baza Hotărârii nr. 372 din 14.06.2018, se conferă post-mortem „Titlul de Excelență în domeniul literar” domnului Cezar Ivănescu.

Iată doar câteva motive care certifică faptul că este îndreptățită evocarea și neuitarea gigantului Cezar Ivănescu.

Vor participa scriitorii acad. Theodor CODREANU (Huşi), Lina CODREANU (Huşi), Liviu APETROAIE (Iaşi), Preot Marcel MIRON (Huşi), Sterian VICOL (Galaţi), poeta și jurnalista Mioara BACIU (Galaţi).

Se vor prezenta volumele de versuri: „Raze de lumină”, de  Marcel MIRON, și „Corabia lui  Sterian – Casa mea”, de Sterian VICOL. Scriitorul Sterian VICOL este o prezență constantă în viața culturală a Bârladului și nu numai, purtându-și corabia cu fermitate, cu pricepere și dăruire pe apele prieteniilor literare.

Mioara BACIU / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *