◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Contaminarea extinsă cu arsenic, alertă globală

Arsenicul este un element natural care se găsește în scoarța terestră. Expunerea la arsenic, adesea prin alimente și apă contaminate, este asociată cu diverse efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancer.

Expunerea la arsenic este o problemă globală de sănătate publică. Un studiu recent a estimat că până la 200 milioane de oameni din întreaga lume sunt expuși la apă potabilă contaminată cu arsenic la niveluri peste limita legală de 10 părți pe miliard, stabilită de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și Organizația Mondială a Sănătății. Peste 70 de țări sunt afectate, inclusiv SUA, Spania, Mexic, Japonia, India, China, Canada, Chile, Bangladesh, Bolivia și Argentina.

Corpul poate absorbi arsenicul prin mai multe căi, cum ar fi inhalarea și contactul cu pielea. Cea mai comună sursă de expunere la arsenic este apa potabilă, alături de alimentele contaminate.

Oamenii care trăiesc în zone cu un nivel natural ridicat de arsenic în sol și apă sunt expuși unui risc deosebit. În SUA, de exemplu, aceasta include regiuni din sud-vest, cum ar fi Arizona, Nevada și New Mexico. În plus, activitățile umane, cum ar fi mineritul și agricultura, pot crește, de asemenea, arsenicul din alimente și sursele de apă.

Niveluri ridicate de arsenic pot fi găsite și în produsele alimentare și băuturi, în special în orez și în produsele pe bază de orez, cum ar fi cerealele de orez și biscuiții. O investigație Consumer Reports a constatat chiar că unele mărci de apă îmbuteliată vândute în SUA conțineau niveluri de arsenic care depășeau limita legală. În mod alarmant, mai multe cercetări au constatat, de asemenea, că mai multe mărci populare de alimente pentru copii conțineau arsenic în concentrații mult mai mari decât limita legală.

Expunerea cronică la arsenic crește riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Prevenirea expunerii cronice la arsenic este esențială pentru a reduce povara efectelor asupra sănătății. Între timp, monitorizarea și reglementarea continuă a acestui metal toxic în sursele de alimente și apă ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății comunităților afectate, punctează oamenii de știință. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *