◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Activitatea filialelor UZPR.
Proiecte ambițioase la Vâlcea

Vineri, 30 iunie a.c. a avut loc Adunarea Generală a membrilor filialei Vâlcea, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Întâlnirea a avut ca scop comunicarea, de către Consiliul de conducere, prin președintele ales al filialei, a proiectelor și activităților pentru următoarele șase luni, ale anului 2023.

S-au stabilit trei colective, care vor lucra pentru editarea primei reviste, din seria de cinci, propuse a se realiza, începând cu anul 2023.

Primul colectiv va fi cel editorial. Prima revistă va fi realizată sub conducerea domnilor Petre Cichirdan, membru al Consiliului de conducere a filialei și de domnul Mihai Sporiș, în calitate de redactor șef și redactor șef adjunct. Termenul de apariție al revistei este fixat, provizoriu, pentru 15 septembrie 2023.

Al doilea colectiv va lucra sub conducerea doamnei Jana Sdreală, secretar al Consiliului director al filialei Vâlcea. Doamna Sdeală va coordona evidența tuturor membrilor, refacerea arhivei flialei, precum și modul de comunicare cu toți membrii înscriși. De asemenea, potrivit principiilor transparenței, vor fi comunicate public toate numele acelora care sunt înscriși în UZPR, filiala Vâlcea, până în prezent, dar și stadiul plății cotizațiilor, cu acordul acestora. Reamintim tuturor membrilor că este necesar să verifice stadiul plății cotizațiilor și să remedieze plățile restante, inclusiv pentru anul 2023. Termenul propus este 1 septembrie 2023. Pentru restanțierii, care au întârziat plata cotizației, mai mult de un an, UZPR oferă posibilitatea reînscrierii și plata cotizației restante.

Al treilea colectiv va fi condus de domnul Marius Mărăcinescu și doamna Carmen Constantinescu. Colectivul va coordona toate proiectele de dezvoltare, accesibile filialei, prin identificarea tuturor oportunităților de finanțare, inclusiv cele din PNRR, fonduri europene, colaborarea instituțională cu alte filiale ale UZPR sau cu partenerii internaționali ai oraganizației. Termenul propus pentru un prim raport, care va trebui să evidențieze sursele de finanțare este 1 august 2023 și va fi prezentat adunării generale, din luna septembrie.

Așa cum au fost anunțați membrii filialei Vâlcea, UZPR a primit trei noi dosare de înscriere, pe care le-a înaintat conducerii de la București. Filiala Vâlcea îi invită pe toți jurnaliștii vâlceni să adere la UZPR, singura organizație de interes profesional național, care oferă toate avantajele exercitării meseriei de jurnalist, dar și o indemnizație pentru toți membrii acesteia, care au ieșit la pensie, consființită printr-o lege a Parlamentului României. Discuțiile despre membrii acestei organizații se desfășoară în interiorul oraganizației. Unii membri pot face și vor face obiectul unor dezbateri și analize, conform Statutului. UZPR ține cont de toate punctele de vedere exprimate în media din România, națională sau locală. Așa cum a subliniat recent, președintele în funcție al UZPR, Sorin Stanciu, Statutul, care în acest moment este foarte permisiv, va putea fi amendat sau schimbat, prin propuneri ale membrilor, până la alegerile viitoare.

Doamna Carmen Constantinescu a primit legitimația de membru din partea președintelui filialei. În privința celorlalți doi candidați propuși, Claudia Popa și Liviu Popescu, președintele filialei a cerut părerea tuturor membrilor, cărora li s-a explicat situația inedită, a implicării celor doi, în perioada de după depunerea dosarelor de primire în UZPR, într-un alt proiect de presă locală. După anunțarea conducerii UZPR, Consiliul de conducere al filialei a dorit să asculte și opiniile membrilor prezenți la adunare, cu precizarea că acel proiect, la care au aderat cei doi membrii propuși a fost inițiat și este condus de persoane, a căror atitudine față de UZPR este ostilă. Care desfășoară o campanie susținută împotriva UZPR. Acțiunile unor participanți din acest grup informal de presă locală lovesc nemeritat și profund demnitatea și onoarea membrilor filialei Vâlcea. Cei care au luat cuvântul au fost vehemenți împotriva admiterii celor doi candidați. S-a votat. Cu 16 voturi împotriva primirii, 2 abțineri și un vot favorabil, candidaturile celor doi și, respectiv, primirea în filliala Vâlcea, au fost respinse. Ulterior, către conducerea UZPR au fost înaintate raportul președintelui și facsimiluri ale tuturor articolelor defăimătoare, scrise și publicate print și on-line, ale tuturor membrilor proiectului amintit, inclusiv ale unuia dintre cei doi propuși.

Este important să subliniem aici că s-a hotărât ca, în cazuri similare, să se procedeze la dezbaterea acestora, în același mod democratic. Comunitatea membrilor UZPR, filiala Vâlcea, nu poate permite calomnii la adresa membrilor organizației, cetățeni cu o viață și o activitate ireproșabile, care au fost primiți în organizație, cu respectarea tuturor rigorilor actuale, ale Statutului UZPR. Cazurile deosebite, foarte puține, pentru că ele există, vor fi discutate, unul câte unul, în perioada următoare. În acest context este important să menționăm că membrii filialei respectă dreptul de afliliere a oricărui membru al său, la orice entitate profesională, cu condiția ca aceasta să nu desfășoare activități care contravin statutului UZPR și deontologiei profesiei de jurnalist. Mai mult decît atât, membrii filialei Vâlcea își rezervă dreptul să reanalizeze activitatea, dosarele și chiar acordarea indemnizațiilor membrilor săi, care nu participă niciodată la activitatea filialei UZPR, dar care colaborează activ cu alte asocieri de persoane, care lezează, în mod constant și programatic libertatea și demnitatea colegilor din filială.

Consiliul de conducere al filialei consideră îndreptățit să propună structurii centrale a UZPR, ca o consecință, măsuri, care pot merge, până la excludere, considerînd toate acestea ca o nerespectare a onoarei membrilor și a Statutului UZPR.

În altă ordine de idei, președintele filialei a subliniat, încă o dată, că participarea la viața și activitățile organizației sunt benevole, dar că se dorește implicarea activă a tuturor, subliniem și aici, a tuturor membrilor.

S-a stabilit, de asemenea, că se va convoca Adunarea Generală la fiecare 1-2 luni și că membrii Consiliului director se vor întâlni ori de câte ori va fi nevoie, ei aflându-se, de altfel, în contact instituțional permanent.

Toate inițiativele sau evenimentele propuse de filială vor fi comunicate public, prin ziarele membrilor și prin comunicate către presa scrisă sau on-line, radio și tv, precum și prin conturile de pe rețelele sociale, ale filialei Vâlcea.

Consiliul de conducere al UZPR, filiala Vâlcea.

 Silviu Popescu

Președinte

Un comentariu pentru “Activitatea filialelor UZPR.
Proiecte ambițioase la Vâlcea

  1. FILIALA UZPR VÂLCEA ESTE PE UN DRUM BUN…

    SUNT UNII LA RM VÂLCEA CE SE CRED,, STĂPÂNII PRESEI VÂLCENE ” ȘI NU PRIVESC CU OCHI BUNI CĂ FILIALA ARE O CONDUCERE LEGAL CONSTITUITĂ.

    NE DORIM CA MEMBRII FILIALEI SĂ SE IMPLICE CA ZIARIȘTI DEVOTAȚI PRIN ARTICOLE DE PRESĂ PENTRU A SCHIMBA IMPRESIA DESPRE FILIALĂ IAR OPINIA PUBLICĂ SĂ FIE INFORMATĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *