◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

UNESCO: Combaterea încercărilor de a reduce la tăcere jurnaliștii depinde de voința politică și de sprijinul societății

Responsabilul cu Libertatea de exprimare și Securitatea Jurnaliştilor de la UNESCO, Guilherme Canela, a abordat prioritatea pe care organizaţia o acordă prevenirii şi combaterii violenţei împotriva reporterilor.

Într-un interviu acordat „Prensa Latina”, Canela a analizat amenințările și infracțiunile foarte grave care afectează profesioniștii din sector, fenomen care în ultimele decenii a avut un impact notabil: „Avem problema violenței fizice și a crimelor, a celor mai crude forme de cenzură, dar și a arestărilor arbitrare, răpiri și intimidări și, mai recent, problema crimelor online”.

Datele UNESCO arată că doar anul trecut 86 de jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în lume, unul la patru zile, după ce în medie 58 de profesionişti şi-au pierdut viaţa pe an între 2019 şi 2021.

Potrivit lui Canela, Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă reflectă provocarea de a garanta accesul public la informație și de a proteja libertățile fundamentale, în special obiectivul numărul 16: „Promovarea unor societăți juste, pașnice și incluzive”.

Referitor la UNESCO ca o componentă a sistemului Națiunilor Unite, el a subliniat activarea, în urmă cu un deceniu, a Planului de acțiuni pentru siguranța jurnaliștilor și a problemei impunității.

În opinia expertului, lupta împotriva fenomenului violenței pentru a reduce la tăcere reporterii depinde de diverși factori, inclusiv de voința politică a statelor și de sprijinul societății; de exemplu, companiile care operează pe internet sunt chemate să joace un rol cheie împotriva hărțuirii și atacurilor pe web, potrivit plenglish.com.

În urma publicării datelor privind violența împotriva jurnaliștilor, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a cerut autorităților la începutul anului să își dubleze eforturile pentru a pune capăt acestor crime și să se asigure că autorii lor sunt pedepsiți. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *