◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Est-europenii susțin întărirea legislației pentru protejarea independenței presei

Două noi rapoarte arată că îngrijorările publice cu privire la roblemele în ce privește libertatea presei au crescut semnificativ în Europa Centrală și de Sud-Est.

Comitetul pentru Independență Editorială a publicat un nou sondaj, care examinează starea libertății presei în Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia și care a arătat că peste 50% dintre cei chestionați în fiecare dintre aceste țări și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la actuala stare a libertății presei. Slovacia și Polonia au înregistrat cele mai grave creșteri, 71% dintre respondenții din Polonia exprimându-și preocuparea, în creștere față de anul trecut. Impactul negativ al proprietarilor de mass-media și al guvernelor care influențează conținutul jurnalistic au devenit mai evidente pentru public, arată sondajul. În Polonia și Ungaria, guvernul este perceput ca fiind cea mai mare amenințare la adresa libertății presei; în Republica Cehă și Slovacia, proprietarii de media și interesele de afaceri sunt considerate amenințarea principală. „Sondajul indică faptul că oamenii sunt în favoarea întăririi legislației statului pentru a proteja libertatea și independența presei. Ei susțin, de asemenea, ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni guvernelor care interferează cu libertatea presei”, se arată în raport.

Publicarea „Raportului privind libertatea presei 2023”, elaborate de Uniunea pentru Libertăți Civile pentru Europa, a relevat că în cele 18 țări analizate nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește libertatea presei în general, situația înrăutățindu-se chiar în unele dintre țări, potrivit BalkanInsight.

Raportul s-a concentrat pe trei aspecte: libertatea și pluralismul presei, siguranța și protecția jurnaliștilor și libertatea de exprimare și informare.

Concentrarea puternică a proprietății mass-media persistă și prezintă un risc semnificativ pentru pluralismul mass-media în Croația, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Italia, Polonia și Slovenia. „Faptul că un număr mic de companii sau persoane care dețin majoritatea mass-media amenință diversitatea vocilor mass-media și creează un potențial de raportare părtinitoare”, se arată în document.

Cadrele de finanțare rămân, de asemenea, problematice, multe puncte de vânzare având dificultăți financiare. Raportul a atribuit acest lucru parțial mediului de afaceri dificil, dar și alocării inechitabile și obscure a publicității și subvențiilor de stat, în special în Ungaria și Polonia.

În multe țări, raportul a constatat că devine din ce în ce mai dificil pentru jurnaliști să-și facă treaba, hărțuirea, atacurile fizice și verbale, supravegherea și procesele abuzive – așa-numitele procese strategice împotriva participării publice (SLAPP) – devenind din ce în ce mai frecvente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *