◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Cât de pregătită este Europa pentru un (nou) an de secetă gravă…

Un raport important al ONU a avertizat recent că sursele de apă din întreaga lume sunt expuse unui risc tot mai mare, din cauza „supraconsumului vampiric”.

Europa este în secetă din 2018, potrivit unui studiu recent al Universității de Tehnologie din Graz, Austria. Cercetătorii atrag atenția că situația apei este acum „foarte precară”.

Țările de pe continent s-au luptat cu lipsa apei chiar și în timpul iernii. Ploile puține și căderile de zăpadă neînsemnate în mare parte din continent înseamnă că rezervele deja în scădere nu au fost restabilite în această perioadă de obicei umedă.

În nordul Italiei, Franța și Spania, situația „generează îngrijorări cu privire la alimentarea cu apă pentru uz uman, agricultură și producția de energie”, potrivit ultimului raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al UE privind secetele din Europa.

Franța: consumul curent nu este sustenabil

Europa și regiunea mediteraneană ar putea experimenta o altă vară extremă în acest an.

Pe 20 februarie, Franța a doborât un record, înregistrând 32 de zile consecutive fără ploaie. Țara a cunoscut cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani. Ninsorile din Alpii francezi, Pirinei și alte lanțuri muntoase au fost, de asemenea, mult mai scăzute decât de obicei. Aceste precipitații sunt vitale pentru umplerea râurilor și lacurilor de acumulare, provocând îngrijorări pentru aprovizionare în restul anului. Aproape toate departamentele franceze au fost afectate de restricțiile de apă în 2022 și 700 de municipalități au avut dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Mai multe autorități au introdus deja restricții în acest an. Drôme și Ardèche au primit o avertizare timpurie de secetă, autoritățile locale încurajând locuitorii să reducă utilizarea apei. Ministrul francez al Mediului, Christophe Béchu, a anunțat la începutul acestui an că guvernul lucrează la un plan „anti-secetă” în fața crizei. El a spus că consumul mediu de apă de 150 de litri de persoană pe zi nu este sustenabil și a cerut tuturor industriilor să-și reducă utilizarea. O soluție pe care o urmărește Franța este reciclarea mai multor ape uzate. Doar 77 din totalul de 33.000 de stații de epurare din țară sunt echipate în prezent cu un sistem de tratare cu reciclare. Orice plan de reducere a consumului trebuie să includă intensificarea reprocesării apelor uzate, a spus Béchu. El a avertizat, de asemenea, că cei 100 de prefecți de departamente ai țării nu ar trebui să ezite să introducă restricții locale de apă în acest an, având în vedere situația actuală.

Restricții de utilizare în Spania

În nord-estul Spaniei, seceta a atins proporții „extraordinare”, potrivit serviciului meteorologic al țării. Situația teribilă a fost cauzată de temperaturile ridicate și precipitațiile scăzute din ultimii trei ani. Rezervele de apă potabilă pentru cele șase milioane de oameni care locuiesc în zona metropolitană a Barcelonei sunt acum în pericol. Lacul de acumulare Sau este la aproximativ 9% din capacitatea sa totală, iar oficialii au luat decizia de a elimina peștii, pentru a-i împiedica să se sufoce. Apa a fost deturnată către un alt rezervor din regiune. Situația din Catalonia este de-a dreptul critică. Nivelurile apei din rezervoarele din regiune sunt mult sub medie. Sunt deja în vigoare restricții pentru utilizarea apei în agricultură și industrie, în timp ce rezidenții nu pot folosi apa potabilă pentru a spăla mașinile sau a umple piscinele.

Apeductele Italiei au pierdut 42% din apa pe care o transportau în 2020

La rândul său, Italia a fost una dintre țările europene cele mai afectate de secetele de anii trecuți, guvernul declarând stare de urgență în cinci regiuni. Po este cel mai lung fluviu al țării – trece de la granița cu Franța și Elveția până la Marea Adriatică. În 2022, bazinul său a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, deficitul de apă afectând totul, de la agricultură la generarea de energie verde. Milioane de oameni din regiunile vulnerabile la secetă, cum ar fi Lombardia și Piemont, s-ar putea confrunta cu mai multe restricții în acest an, după o iarnă uscată. Lacul Garda din nordul țării a secat deja.

Pe de altă parte, Italia extrage mai multă apă potabilă din lacurile, râurile și rezervoarele sale decât orice altă țară din Uniunea Europeană, potrivit Institutului Național de Statistică italian (ISTAT). Instituția a dezvăluit recent că apeductele Italiei au pierdut 42% din apa pe care o transportau în 2020. Aceasta este cea mai mare proporție înregistrată vreodată. Un oraș din patru a pierdut peste 55% din apă din cauza scurgerilor și în cinci din șapte zone, aceste scurgeri se înrăutățesc.

Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat Parlamentului că se lucrează la un „plan național de apă” care ar urma să includă îmbunătățiri ale infrastructurii și o campanie de conștientizare cu privire la necesitatea economisirii resurselor. De asemenea, într-un interviu recent citat de Euronews, ministrul Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că guvernul pregătește un pachet de 7,8 miliarde de euro pentru a ajuta țara să facă față crizei apei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *