◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Lansare cu „ștaif” la Salonul Cultural Armonii de toamnă, al CARP Galați

În data de 28 februarie a.c., în cadrul Salonului cultural Armonii de toamnă”, al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi au fost lansate: volumul „Fluviul” – idei şi eseuri metafizice, de Constantin Oancă, apărut la Editura Armonii culturale, Bacău, 2023, şi volumul de versuri Albastru” al scriitorului Săndel Stamate, apărut la Editura Eikon, Bucureşti, 2023, referenţi ai celor două cărți fiind Cătălin Enică, Teodor Parapiru, Gheorghe Tiber şi Adi George Secară. Actorul Vasile Dănilă a susţinut un răsunător recital poetic, iar artistul plastic Nicoleta Berlea și-a expus lucrările în cadrul vernisajului expoziţiei de artă plastică intitulată În fel şi chip”.

Printre invitați s-au aflat: criticii literari Vasile Leonte, Nicolae Leonte, jurnalista Katia Nanu, scriitorii Petre Rau, Adrian Talabă, Constantin Gumann, Sebastian Golomoz, Marin Oanea, poeta Georgeta Muscă Oana, profesor Ecaterina Paun și foarte mulți alții. Moderator consacrat al evenimentului a fost profesorul Ghiţă Nazare, iar sala a fost din nou arhiplină.

Cei doi scriitori lansatori”, au fost prezentati de către moderator drept două personalități care au foarte multe lucruri în comun, cum ar fi: fac parte din aceeași generație, au îmbrățișat aceeași profesie (profesori de limba și literatura română, în mediul rural, unul la Corod, celălalt la Liești), fiind absolvenți ai Facultății de Filologie; debutează literar cam în aceeași perioadă (în primii ani ai secolului XXI), au referințe dintre cele mai bune, din partea colegilor de serviciu, a colegilor de condei, a elevilor, a criticilor literari, ambii fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România, cu o activitate laborioasă, în cele mai importante publicatii din țară, răspunzând mereu prezent activităților culturale. În continuare, profesorul Nazare i-a prezentat individual pe fiecare dintre cei doi scriitori.

rpt

Constantin Oancă, a debutat editorial în anul 2002 cu Îngerul din singurătate”, urmând în 2005 Clipa cea repede”, în 2008 Clape pentru o mie de violoncele” și Pod peste cădere”. Despre operele sale au scris: Alex Ștefănescu, Constantin Trandafir, Cassian Maria Spiridon, Dionisie Duma, Cezarina Adamescu, Ion Manea, având numeroase colaborări cu revistele: Dacia literară”, Cronica”  Iași, Școala gălățeană, Dunărea de Jos, din Galați, Tecuciul literar-artistic, care apare la Tecuci. Constantin Oancă a fost prezentat drept un om al cărții, al lecturii, un intelectual pentru care lectura reprezintă oxigen al dezvoltării personale, ce împarte oamenii în două categorii: cei care citesc și evoluează și cei care nu citesc și bat pasul pe loc”. Fluviul” lui Constantin Oancă este o carte de meditație creștină, care pune în evidență spiritul, raționamentul și creativitatea, prin maxime, aforisme, cugetări, ne deconspiră profesorul Nazare.

Despre Săndel Stamate aflăm că este, așa cum suținea Petruș Andrei, un poet al revelației și al esenței”, debutând editorial în Antologia zăpezilor”, în anul 2005, urmând volumele de autor Cuvinte și îngeri ” în 2007, Fuga în roșu” în 2009, ș.a. De asemenea și Săndel Stamate colaborează la majoritatea revistelor amintite mai sus. Despre volumul lansat (Albastru”), Petruș Andrei, colegul de facultate al autorului afirma că: Albastru reprezintă culoarea păsării fericirii, pasărea albastră, cea inaccesibilă și totuși, așa de aproape. A intra în albastru, seamănă întrucâtva cu trecerea lui Alice din Țara Minunilor, de cealaltă parte a oglinzii. Albastru este calea reveriei, a revelației și a visului”.

După o așa amplă și documentată prezentare, ai putea avea impresia că ai aflat totul despre cei doi autori, însă, prezența criticilor literari în sală a făcut din activitatea culturală o autentică și fascinantă lecție de literatură.

Scriitorul, jurnalistul și criticul literar Teodor Parapiru a vorbit despre fascinația pentru cuvânt a lui Săndel Stamate”, pe care-l numește profesionist al tristeții existențiale convertite poetic”, poet al rafinamentului, al exprimării controlate până la esență”, poet care are toate argumentele valorii poetice”! Despre Constantin Oancă, autorul cărții Fluviul”, Teodor Parapiru afimă că acesta este un spirit citit căruia îi place să culeagă lucruri deosebite și să facă exerciții de admirație pentru lucrurile care merită, iar eseurile sale merg spre teme dintre cele mai valoroase, raportările și referintțele acestuia fiind de foarte bună calitate și de încredere”. V-am convins, că avem de-a face cu doi scriitori erudiți, care nu scriu doar ca să scrie?

A urmat prezentarea expoziției pictoriței Nicoleta Berlea, care a explicat ea însăși alegerea temei vernisajului (În fel şi chip”), fiind a doua expunere la Salonul Armonii de toamnă. Temele au vizat: natură statică, sport, balerina, dansul, vrăbiuța (guraliva care ciripește), icoana. Artista a explicat de ce predomină anumite culori și că, spre exemplu, albastrul din lucrarea Reverie reprezintă nemărginirea, liniștea, iar fiecare nou vernisaj înseamnă bucurie, încredere și speranță!

Juristul Gheorghe Tibor, pornind de la explicația titlului cărții Fluviul a lui Constantin Oancă, a explicat că fluviul este ceva care izvorăște, curge pe lumea asta și se revarsă în lumea cealaltă și a ținut să precizeze că esența culturii este atinsă de prea puține cărți, de prea puțini autori și că, oricui va bea din apa culturii adevărate, îi va fi din nou sete”.

Vasile Dănilă a realizat un superb recital de poezie, cu poeme din ale lui Săndel Stamate (dintre care enumerăm: Haiku, Captiv, Ipostasuri, Eu te-am iubit femeie, s.a).

Profesorul Cătălin Enică și-a început pledoaria cu un moment de reculegere pentru uriașul criticii contemporane românești, Alex Ștefănescu, transmitând apoi că a fost o încântare să parcurgă volumul de poezii a lui Săndel Stamate”, pe care l-a numit poet format și afirmat, care îsi dedică existența poeziei, un poet care este asceză și voluptate, bine temperată și neexplozivă”, identificând în cartea sa o bucurie a lecturii”, analizând cu profunzime filosofică opera lui Săndel Stamate. Tot aprecieri pozitive au primit cei doi autori și de la criticul literar Adi Secară, care a afirmat că Fluviul (simbol al bucuriei, replică a Odei bucuriei a lui Friedrich Schiller”, compoziție muzicală a lui Beethoven)  Albastru, ambele cărți lansate pot reprezenta o înrudire spirituală, oferă adevărate lecții despre cum să pornești la drum, iar autorii lor devin adevărați spartani”. Adi Secară a întrezărit în limbajul și gândirea celor doi autori influențe ale lui Martin Heidegger, Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke, Emil Cioran.

După încă un regal de poezie recitată, realizat de către Lică Dănilă, a venit momentul autorilor.

Constantin Oancă, în minirecitalul realizat, una dintre poezii a dedicat-o femeilor și a concluzionat, fascinat de atmosfera în care se afla, afirmând: eu poate chiar visez, iar dvs sunteți cea mai frumoasă formă de eternitate”.

Scriitorul Săndel Stamate a conchis că, deși în secolul XXI se preferă poezia banalului, el a căutat o revenire la poezia tradițională, la formele concrete ale poeziei, cea cu figuri de stil, cu ritm, care să genereze arta de a mânui limba, de a găsi acea dinamică de a o mânui, considerând că inversiunea și comparația utilizate în poeziile sale, dau greutate stilistică creației.

După ce a mulțumit autorilor, susținătorilor acestora, precum și tuturor celor care sunt mereu prezențe active la întâlnirie salonului cultural Armonii de toamnă, moderatorul a oferit prilejul acestora din urmă să-și expime părerea cu privire la operele și/sau autorii care și-au lansat cărțile. Astfel, au luat cuvântul: profesor umorist Toader Buhăescu, Preot Ion Croitoru, Vasile Manole, scriitorul jurnalist Tase Dănăilă (care a felicitat inițiativa profesorului Nazare de a îmbina, de a logodi poezia cu arta vizuală și a precizat că există o strânsă legătură între creațiile autorilor și ceea ce sunt ei cu adevărat, că aceștia  sunt respectați în comunitate, sunt adevărate repere morale, oameni ai esențelor, care scriu pentru că au ceva de scris, de spus, de lăsat omenirii). Ultimul vorbitor, scriitorul Petre Rău a subliniat evoluția extraordinară a scriitorului Săndel Stamate și cartea plină de învățăminte, judecăți de valoare, poezie, a scriitorului Constantin Oancă.

Convingerea unanimă a fost aceea că cei doi scriitori, Săndel Stamate și Constantin Oancă, sunt scriitori care sunt avizați să lase omenirii o bogată moștenire culturală și că trebuie să continue, pentru că tot ceea ce fac, fac în cunoștință de cauză și cu înalt profesionalism!

 

Mioara BACIU/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *