◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.07.2024

Biserica „Sfânta Treime” din parohia Gherman a fost resfințită

În duminica „Tuturor Sfinților” a avut loc slujba de resfințire a Bisericii „Sfânta Treime” din parohia Gherman, din localitatea Alunișu, localitate ce face parte din orașul Măgurele, județul Ilfov. Slujba de târnosire a avut loc în urma unor ample lucrări de restaurare. Principalele obiective specifice au inclus atât restaurarea și consolidarea monumentului istoric de interes local, cât și introducerea acestuia în circuitul turistic cultural-religios local, valorificând astfel potențialul turistic al zonei.

Slujba de târnosire a fost săvârșită de către preasfințitul părinte Timotei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți. Aceasta slujbă a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii la care au participat numeroși credincioși veniți în mod deosebit pentru acest moment plin de trăire duhovnicească. Au venit credincioși din parohiile învecinate, ba chiar și din afara țării, după cum a mărturisit părintele paroh Aurel Mirea: „Știm că ați venit de departe. Și din străinătate au venit câțiva ucenici și nădăjduim ca rugăciunea lor să fie auzită la ceas de taină atunci când nu pot fi împreună cu noi în rugăciune dar de acolo de departe, ea (rugăciunea n.r.) este ascultă de Stăpânul acestui lumi”  

Preasfințitul părinte Timotei a vorbit în cuvântul de învățătură despre sfinția dobândită prin smerenie, bunătate dar totodată caracteristică unei discreții deosebite. „Sfinții rămân într-o discreție totală care este străină pământenilor și celor care caută slava și răsplata de la oameni. „ Totodată a explicat faptul că sfinția nu se poate dobândi oricum, ci doar prin luptă. Această luptă este prezentă mereu în viața unui om iar Dumnezeu ne cheamă la desăvârșire: „Sfinții luptă cu sine, cu ei înșiși, uneori, lupta lor se încheie chiar pe marginea mormântului, pentru că a lupta nu este doar pentru o săptămână, pentru o lună, pentru un an, lupta durează cât ține viața unui om”. – a afirmat Preasfințitul părinte Timotei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Stelian Condrache a fost hirotonit diacon de către preasfințitul părinte Timotei: „Părintele Stelian va trebui să realizeze lucrări grabnice la biserica unde este numit. Biserica este aproape în stadiul de ruină și trebuie ajutat să ducă la bun sfârșit aceste lucrări.” 

La finalul Sfintei Liturghii, preasfințitul părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru implicarea credincioșilor de a înfrumuseța biserica și totodată a oferit din partea Preafericitului Daniel mai multe ranguri și ordine celor care s-au distins prin sprijinirea lucrărilor. Cei doi preoți care s-au implicat cu multă trudă și jertfă în lucrările de restaurare a bisericii, părintele Paul Stănescu (astăzi preot al Bisericii Sfântul Ilie Ghencea) și părintele Aurelian Mirea au primit rangul clerical onorific de iconom stavrofor. „De față sunt puțini din cei care ne-au ajutat, cu siguranță sunt pomeniți în rugăciunile noastre, chiar m-am bucurat când i-am văzut pe părinții părintelui Paul și în același fel m-am bucurat când știu că și părinții mei, nu demult trecuți la Domnul, cu siguranță ei sunt rugători acolo împreună cu cei de pe pământ. Mulțumim și parohiilor vecine care ne-au ajutat atunci când ne-a fost un pic mai greu, deoarece lucrul bun nu se face fără greutate. Dumnezeu să le răsplătească celor care ne-au ajutat și cu siguranță Dumnezeu nu îi va uita nici pe ei. Cum a spus și preasfințitul părinte Timotei, avem multe de făcut dar mai presus de toate este acea bucurie pe care ne-o oferă numai rugăciunea împreună, de aproape sau de departe, mică sau mare, cu ucenici sau viitori ucenici care vor poposi, se vor ruga înaintea Preasfintei Treimi dar și Preacuvioasei Maici Parascheva, cea care astăzi a binevoit să poposească în parohia noastră și să ne întărească în credință și fapte bune”, a mărturisit părintele paroh Aurelian Mirea 

Biserica „Sfânta Treime” din parohia Gherman nu a primit doar haina luminoasă a sfințirii, ci și un nou hram, aceasta primind și hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Dintr-un fragment de pisanie a bisericii aflăm faptul că Biserica Sfânta Treime a fost construită în ziua de 7 mai 1797, de către stolnicul Grigore Asan. Fragment de este singurul neacoperit cu ciment în urma reparaţiilor din 1907, cât şi inscripţia cu litere chirilice ce se află aşezată pe una din treptele din faţa altarului: ,,1797, 7 mai am zidit-o,1815, 7 iunie cu lespezi am pardosit”. La 1 decembrie 1809, stolnicul Grigore Asan atesta de trei ori, în însemnările pe care le-a scris în cărţile de ritual dăruite Bisericii Gherman, păstrate până astăzi în arhiva parohiei , că el a clădit această biserică. Parohia poartă numele „Gherman” deoarece în vatra oraşului Măgurele erau înglobate încă din trecut trei cătune cu denumirile vechi de: Vrana, Asan şi Laptev date după denumirea proprietarilor de moşii pe care se aflau şi munceau locuitorii. În timp s-au schimbat numele celor trei cătune iar satul Vrana devine Oteteleşanu , satul Leptev devine Filipescu, iar satul Asan devine Gherman, care după noua împărțire administrativă din 1968, intră în componenţa veche a oraşului Măgurele. Filipescu şi Gherman, formează un singur sat cu denumirea Aluniş. Locuitorii au fost de la început creştini ortodocşi, în acest oraş existând două parohii, fiecare având biserică şi cimitir separat. Cea mai veche biserică devenită şi monument istoric, este biserica parohiei Gherman, din satul Aluniş (fost Gherman).   

 

Cornelius Florin Stoica/UZPR

realizator „Lumina Cuvântului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *