◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Jurnaliștii afgani terorizați de talibani încă așteaptă relocarea în Marea Britanie

Un grup de jurnalişti afgani a descris ameninţările cu care se confruntă din partea talibanilor după ce au lucrat ani de zile cu presa britanică.
Opt jurnalişti au lansat o contestaţie legală împotriva guvernului, după ce s-au luptat pentru sprijinul care simt că li se datorează după ce au susținut interesele Marii Britanii în Afganistan.
După ce au așteptat luni de zile să fie relocați în Marea Britanie, ei susțin că guvernul le-a trimis doar e-mailurile standard de răspuns din programul „Politica de asistență și relocare afgană” (ARAP).
Comisia pentru Afaceri Externe a emis un raport privind retragerea Marii Britanii din Afganistan, susținând că haosul a fost agravat de faptul că Ministerul de Externe nu a avut un plan suficient pentru a sprijini afganii care au ajutat eforturile britanice în țară prin rolurile lor în societatea civică. Lucrătorii precum judecători, jurnaliști și activiști au fost abandonați atunci când operațiunea de salvare a intrat în acțiune, susțin jurnaliștii citați de arabnews.com.
Membrii grupului jurnalistic par să aparțină acelei secțiuni a societății afgane. Ei au declarat pentru Observer că au lucrat cu mass-media britanice, producând programe privind munca împotriva talibanilor și eforturile de reconstruire a infrastructurii Afganistanului. Ei au contribuit, de asemenea, la munca privind drepturile femeilor și a narcoticelor ilegale. Acum, că talibanii sunt la conducere, au primit avertismente că sunt vizați.
Iniţial, Guvernul britanic a oferit vize speciale jurnaliştilor care au lucrat cu presa britanică, fostul ministru de Externe Dominic Raab declarând la acea vreme: „Trebuie să-i protejăm pe acei jurnalişti afgani curajoşi care au lucrat pentru a lumina ceea ce se întâmplă cu adevărat în Afganistan”. Dar, după multe luni și amenințări regulate cu moartea, unii dintre membrii grupului nu au văzut niciun progres.
Erin Alcock, avocatul care reprezintă grupul, a declarat: „În august a fost făcută o promisiune că jurnaliştii afgani care au lucrat pentru organizaţiile media britanice și care se confruntă cu o ameninţare iminentă vor fi mutaţi în Marea Britanie. Nu numai că această promisiune nu a fost încă îndeplinită, dar după nouă luni, clienții noștri nu au avut nicio indicație despre când vor primi măcar un răspuns”.
De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat: „De la începutul schemei, am mutat peste 9.200 de solicitanți și persoanele aflate în întreținerea acestora în Regatul Unit. Această schemă rămâne deschisă și procesăm aplicațiile cât mai repede posibil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *