Un grup de jurnalişti afgani a descris ameninţările cu care se confruntă din partea talibanilor după ce au lucrat ani de zile cu presa britanică.
Opt jurnalişti au lansat o contestaţie legală împotriva guvernului, după ce s-au luptat pentru sprijinul care simt că li se datorează după ce au susținut interesele Marii Britanii în Afganistan.
După ce au așteptat luni de zile să fie relocați în Marea Britanie, ei susțin că guvernul le-a trimis doar e-mailurile standard de răspuns din programul „Politica de asistență și relocare afgană” (ARAP).
Comisia pentru Afaceri Externe a emis un raport privind retragerea Marii Britanii din Afganistan, susținând că haosul a fost agravat de faptul că Ministerul de Externe nu a avut un plan suficient pentru a sprijini afganii care au ajutat eforturile britanice în țară prin rolurile lor în societatea civică. Lucrătorii precum judecători, jurnaliști și activiști au fost abandonați atunci când operațiunea de salvare a intrat în acțiune, susțin jurnaliștii citați de arabnews.com.
Membrii grupului jurnalistic par să aparțină acelei secțiuni a societății afgane. Ei au declarat pentru Observer că au lucrat cu mass-media britanice, producând programe privind munca împotriva talibanilor și eforturile de reconstruire a infrastructurii Afganistanului. Ei au contribuit, de asemenea, la munca privind drepturile femeilor și a narcoticelor ilegale. Acum, că talibanii sunt la conducere, au primit avertismente că sunt vizați.
Iniţial, Guvernul britanic a oferit vize speciale jurnaliştilor care au lucrat cu presa britanică, fostul ministru de Externe Dominic Raab declarând la acea vreme: „Trebuie să-i protejăm pe acei jurnalişti afgani curajoşi care au lucrat pentru a lumina ceea ce se întâmplă cu adevărat în Afganistan”. Dar, după multe luni și amenințări regulate cu moartea, unii dintre membrii grupului nu au văzut niciun progres.
Erin Alcock, avocatul care reprezintă grupul, a declarat: „În august a fost făcută o promisiune că jurnaliştii afgani care au lucrat pentru organizaţiile media britanice și care se confruntă cu o ameninţare iminentă vor fi mutaţi în Marea Britanie. Nu numai că această promisiune nu a fost încă îndeplinită, dar după nouă luni, clienții noștri nu au avut nicio indicație despre când vor primi măcar un răspuns”.
De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat: „De la începutul schemei, am mutat peste 9.200 de solicitanți și persoanele aflate în întreținerea acestora în Regatul Unit. Această schemă rămâne deschisă și procesăm aplicațiile cât mai repede posibil”.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.09.2024Jurnaliștii afgani terorizați de talibani încă așteaptă relocarea în Marea Britanie
Articole recente
- De la începutul anului, în România au fost înregistrate peste 16.000 de incendii de vegetaţie
- Un nou an de învățământ
în regiunea Odesa, unde există o singură școală în care întregul proces de învățământ se desfășoară
în limba română - UE promite recompensarea agricultorilor care au avut grijă de revitalizarea solului
- Mondializare. Evoluții mai mult sau mai puțin previzibile
- „Chapeau, Muscel!”. Parada pălăriilor în orașul lui Măgeanu
- Amarildo Szekely: „Ziaristica este o pasiune pe care, din fericire, am reușit să o transform într-o profesie”
- Prioritățile cheltuielilor
de la buget: protecţie socială, apărare
şi finanţare publică - Celebrare a luminii. „Sunscape Festival”, la Timișoara
- Selecţie pentru Orchestra
de Tineret a Uniunii Europene
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro