◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Verticalitate pentru România. Masca jos! (II)

Măștile, aparențele și trucurile din mediul online există încă de la apariția primei rețele sociale sau poate din timpuri și mai străvechi, de când oamenii au inventat mijloace de comunicare la distanță. 

De ce? …

pentru că această comunicare la distanță poate fi ajustată elegant și discret prin alegerea atentă a vocabularului, organizarea bună a textului și, mai ales, prin prisma faptului că acele cuvinte nu vin însoțite de tonul vocii, de mimică și de atitudine; pe cât de personale par aceste mijloace de exprimare, pe atât de departe sunt de realitatea persoanei din spatele lor.

Am ales să ating și această temă pentru că aveam și eu perioade în care încercam să filtrez tot ce transmiteam, foloseam cuvinte care nu mă defineau, împrumutam gesturi și atitudini despre care mintea mea de atunci credea că sunt cheia spre succes și mă străduiam ca modul în care arătam și, mai ales, modul în care mă expuneam în on-line să fie impecabil.

Și nu, nu spun că ar fi ceva greșit în atenția acordată felului în care arătăm și ne expunem, cu atât mai mult pentru o persoană publică sau pentru una în devenire. Spun doar că am ajuns la concluzia că ne pierdem farmecul și autenticitatea dată de lucrurile care ne fac diferiți, încercând să ne ajustăm conform unui tipar exploatat de toată lumea.

Este adevărat că nu mai trăim în epoca în care toate tunsorile trebuiau să fie la fel, în care cămașa se purta doar cu pantaloni la dungă și în care ținuta festivă trebuia să fie neapărat alb-negru. Dar, în același timp, trăim vremurile care ne permit să fim noi înșine fără niciun fel de rușine sau reținere. Și atunci, stimați cititori, de ce nu luăm drept reper ceea ce conturăm în mintea noastră și ceea ce simțim noi cu adevărat, în loc să ne luăm după curente care vin și pleacă în funcție de sezon, în funcție de marketing și în funcție de cum vor alții să le controleze?

Îmbrăcați elegant, îmbrăcați sport sau poate îmbrăcați după preferințe, cu același hanorac sau aceeași pereche de teniși de o săptămână, la finalul zilei hainele sunt la fel de șifonate și pline de scame. Influenceri, artiști, muncitori sau medici, la finalul zilei cu toții tânjim să ajungem în patul care ne încarcă bateriile.

 În ceea ce privește mediul online, ei bine, suntem înconjurați în același timp de exemple și anti-exemple între care limita este una foarte fină și greu de sesizat pentru mulți dintre noi. Nu vreau să subliniez numai faptul că, din punct de vedere medical și psihologic, predomină dezavantajele și riscurile în cazul tuturor celor care petrecem mai mult de o oră din 24 în fața micilor ecrane sau cu telefoanele în mână. Acestea sunt detalii pe care le cunoaștem cu toții și ține de fiecare dintre noi cum ne valorificăm această resursă valoroasă numită timp. Dar dacă tot dedicăm un număr atât de mare de minute și ore acestor rețete de socializare, haideți măcar să ne folosim de ele în mod sincer, corect și cumpătat.

Stăm și studiem cu interes o poză modificată din toate punctele de vedere, începând de la calitate și culoare, până la detalii cuprinse în imagine, dar atunci când ne lovim de un text lung, derulăm plictisiți cu degetul pierzând esența și gândurile unui om care poate că dorește să ceară ajutorul, să aducă mulțumiri, sau să împărtășească gânduri și experiențe

 

O poză făcută în 30 de secunde și editată în trei minute, adună mai multe reacții decât un text lucrat cu atenție, plin de mesaje și de detalii despre omul din spatele acelor cuvinte. Socializarea nu înseamnă doar vizualizare. Socializarea înseamnă interes, apreciere și reacție, pentru că numai așa un mesaj poate să ajungă la oamenii cărora le-a fost destinat.

Invit pe această cale toți cititorii care sunt în asentimentul meu și consideră că viața fără filtre e mult mai colorată și vibrantă decât ne-am putea imagina, să posteze o fotografie în care să predomine însemnătatea mai mult decât calitatea. O fotografie sugestivă pentru ei, indiferent dacă e vorba de un selfie, un peisaj, un fel de mâncare preferat sau un animal de companie.

De aceea, vă invit pe toți dragi cititorii ai mei să vă dezvăluiți o parte din autenticitate, pentru că acceptarea și stima de sine sunt două virtuți valoroase.

Pentru că autenticitatea vine și din imperfecțiuni. Pentru că diferența o fac detaliile… nu indiferența.

 

Vlad Mulcuțan-Chiș

(gazetanord-vest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *