◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

La 75 de ani de la înființare, OMS caută finanțare de 6,86 miliarde de dolari pentru bugetul 2024-2025

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va solicita un rol extins în abordarea următoarei urgențe de sănătate la nivel mondial după COVID-19, dar încă mai caută răspunsuri cu privire la modul de finanțare, potrivit experților în politici de sănătate.

OMS se confruntă două provocări cheie: o lume care așteaptă din ce în ce mai mult de la organismul său principal de sănătate, dar care nu s-a dovedit încă dispusă să o finanțeze pentru a face față acestor provocări.

La ședința anuală a Comitetului executiv din 30 ianuarie-7 feb, țările vor oferi feedback cu privire la strategia globală a directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, de a consolida pregătirea pentru următoarea pandemie, care include un tratat obligatoriu în curs de negociere. „Cred că accentul se pune foarte mult pe bugetul programului, apoi pe finanțarea durabilă”, a declarat Timothy Armstrong, directorul OMS pentru organele de conducere, când a fost întrebat de jurnaliști despre ordinea de zi. De asemenea, pe lista sa a fost „poziția Organizației Mondiale a Sănătății, recunoscând că este nevoie de un rol central consolidat pentru OMS” în sistemul global de urgență în sănătate.

OMS caută 6,86 miliarde de dolari pentru bugetul 2024-2025, spunând că aprobarea acestei sume ar fi „o mișcare istorică către o OMS mai împuternicită și mai independentă”.

Dar aprobarea va cere statelor membre să își respecte promisiunile făcute anul trecut de a majora taxele obligatorii – un fapt care este incert, deoarece acordul a fost întotdeauna supus unor condiții. „Ceea ce vedem în prezent este că unele state membre încearcă acum să precondiționeze o mulțime de lucruri”, a spus o sursă apropiată discuțiilor, spunând că „rămâne de văzut” dacă toate țările se vor angaja să majoreze taxele, relatează Reuters.

Bugetul de bază actual, care nu include modificările de finanțare, are o gaură de finanțare de aproape 1 miliard de dolari, a arătat un document al OMS. Organizația sărbătorește 75 de ani, fiind înființată în 1948, și va folosi întâlnirea de la Geneva pentru a susține un rol sporit în pregătirea pentru pandemie, au arătat documentele.

Tedros va solicita înființarea unui Consiliu global de urgență în sănătate legat de guvernanța OMS. Experții externi consideră că un astfel de consiliu are nevoie de conducere politică la nivel superior. „Având în vedere că amenințările pandemice implică și afectează aproape fiecare sector, trebuie să fie un rezultat al unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, să fie numit de aceasta și să răspundă în fața acesteia”, consideră Helen Clark, fost prim-ministru al Noii Zeelande și șef al grupului independent pentru revizuirea gestionării pandemiei de  COVID. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *