◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Integrarea piețelor energetice europene – ținte ratate de… decenii

Uniunea Europeană a făcut „progrese lente” în integrarea piețelor de energie electrică din cele 27 de state membre și nu a reușit până acum să asigure accesul consumatorilor la energie ieftină, a declarat Curtea de Conturi Europeană (CCE) într-un raport. „Termenul limită pentru finalizarea integrării a fost de fapt 2014, dar a fost ratat și nu a fost încă respectat”, a declarat Mihail Kozlovs, membru al Curții de Conturi Europene, care a informat jurnaliştii despre concluziile raportului.

Chiar dacă s-au făcut eforturi semnificative în ceea ce privește reglementarea și investițiile în infrastructură, „adevărul este că nu suntem încă la punctul în care ne-am propus să fim în ceea ce privește integrarea”, a adăugat Kozlovs.

Prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în toată Europa anul trecut. În prezent, Comisia Europeană pregătește o revizuire a regulilor pieței de energie electrică din UE, susținând că piața UE „nu mai funcționează și trebuie adaptată la noile realități ale surselor regenerabile dominante” și la prețurile mai mari ale gazelor. „Așa cum a subliniat actuala criză energetică, prețurile cu ridicata diferă semnificativ între statele membre, iar prețurile cu amănuntul rămân puternic influențate de ratele de impozitare naționale și de taxele de rețea, mai degrabă decât să fie deschise concurenței”, au spus auditorii UE, într-un comunicat.

Întârzierile s-au acumulat „din cauza deficiențelor guvernanței UE și a unui sistem complex de instrumente de reglementare”, a spus ECA în raportul său. Supravegherea pieței a fost, de asemenea, insuficientă, iar măsurile de restricționare a abuzului și manipulării pieței „nu au mers suficient de departe” și nu au fost aplicate suficient de energic de Comisia Europeană și de agenția energetică a UE, ACER.

Drept urmare, UE și-a ratat obiectivul de integrare a piețelor naționale ale blocului, care „în practică este încă guvernată de 27 de cadre de reglementare naționale”, au subliniat auditorii.

Kozlovs susține că eșecul este unul colectiv, deoarece politica energetică este „o responsabilitate comună” între Uniunea Europeană și statele sale membre. „Și este clar că și statele membre poartă o anumită responsabilitate pentru succesul sau lipsa acestuia”, a explicat el.

Potrivit EURACTIV, o bună ilustrare în acest sens este eșecul constant al UE de a atinge o cotă de 10% în capacitatea de interconectare transfrontalieră a energiei electrice.

Obiectivul, convenit inițial în 2002, trebuia să fie atins în 2005, dar ulterior a fost amânat înapoi până în 2020. De atunci a fost actualizat la 15%, dar s-a mutat mai departe, până în 2030. Iar atunci când interconexiunile există, acestea sunt rareori folosite, potrivit auditorilor UE, care au citat un raport de la ACER care arată că infrastructura electrică transfrontalieră este utilizată la doar 30-35% din capacitate, în medie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *