◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Unul dintre cele mai vechi ziare din lume folosește jurnaliști „asistați de inteligența artificială”

Worcester Journal, publicație ale cărei ediții se întorc în timp încă în 1690, are o metodă de ultimă oră de a ajuta reporterii să iasă din birou și să-și verifice faptele: inteligența artificială.

Ziarul este gratuit și face parte din Newsquest, al doilea cel mai mare editor regional de știri din Marea Britanie, care a angajat jurnaliști „asistați de AI” pentru a relata știrile locale. Newsquest, care publică peste 200 de titluri, inclusiv Glasgow Herald, Brighton and Hove Argus și Lancashire Telegraph, a angajat opt reporteri „asistați de inteligență artificială” într-o serie de redacții din întreaga țară în ultimul an. Poitrivit „The Guardian”, reporterii folosesc un instrument intern de copywriting bazat pe tehnologia ChatGPT, un chatbot complet care se bazează pe informațiile culese din text de pe internet. Reporterii introduc „conținut de încredere” banal, dar necesar – cum ar fi procesele verbale de la un comitet de planificare a consiliului local – pe care instrumentul le transformă în rapoarte de știri concise, în stilul editorului. „AI nu poate fi la locul unui accident, în instanță, într-o ședință de consiliu, nu poate vizita o familie îndurerată sau să privească pe cineva în ochi și să spună că minte. Tot ce face este să-i elibereze pe reporteri. În loc să ne ferim sau să ne temem de AI, mai bine să acceptăm că tehnologia este aici pentru a rămâne – deci, cum o putem valorifica?”, argumentează Stephanie Preece, editorul Worcester News.

Instrumentul Newsquest nu generează conținut – un jurnalist instruit introduce informații în instrument, care apoi este editat și ajustat, dacă este necesar, de un editor de știri.

Jody Doherty-Cove, șeful departamentului de inteligență artificială editorială la Newsquest, spune că înțelege anxietatea legată de inteligența artificială în jurnalism, dar insistă că există mai multe garanții la Newsquest, inclusiv instruire extinsă și un nou Cod de conduită: „În viitor, termenul de reporter de sistem AI va fi la fel de redundant pe cât sună acum termenul de reporter asistat de internet. Internetul a ajutat jurnaliştii să găsească informaţii şi să creeze povestiri mai complexe, iar AI oferă şi aceste beneficii”.

The Guardian și-a publicat principiile legate de de inteligența artificială generativă, promițând să folosească tehnologia doar cu prudență și grijă, iar recent a blocat OpenAI să-i utilizeze conținutul pentru a alimenta produse de inteligență artificială precum ChatGPT. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *