◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Profesorii care încorporează conceptul de libertate a presei în cursurile lor, răsplătiți cu premii Global Youth&News Media

Global Youth & News Media, o organizație nonprofit franceză afiliată News Decoder, a adunat nominalizări din întreaga lume ale profesorilor de jurnalism care predau — în orice fel de curs sau program la nivel de școală primară sau gimnazială, la orice tip de instituție din întreaga lume — despre amenințările și pericolele cu care se confruntă jurnaliștii și care se asigură că tinerii înțeleg de ce o presă liberă este crucială pentru societate.

Dintre aceste nominalizări, un juriu internațional format din experți în jurnalism, alfabetizare media și libertatea presei i-a selectat pe cei distinși cu Premiul 2023 pentru felul în care este predată la instituții de învățământ libertatea presei. „Prea des și în prea multe țări, instruirea în știri și alfabetizare media omite partea referitoare la necesitatea jurnalismului și la prețul personal ridicat pe care unii profesioniști media îl plătesc pentru a face această profesie. Cu acest accent pe categoria noastră de premii Știri/Literație media, am vrut să depunem eforturi pentru a corecta acest lucru, recunoscându-i pe cei din prima linie a educației care se asigură că acele lecții sunt predate bine, adesea punând studenții în rolul de jurnaliști”, susține dr. Aralynn Abare McMane, directorul Global Youth & News Media.

Câștigătorii sunt Joyce Grant, jurnalist-educator canadian, Jackie Majerus, fondatorul american al unei inițiative globale de jurnalism pentru tineret, Agenția Telegrafică Evreiască din SUA, care a câștigat premiul comunității pentru programul său de burse pentru adolescenți, organizația de jurnalism de investigație The Fourth of Malaysia, ziarul Kompas din Indonezia, Out of the Box of the Philippines, un ONG din domeniul educației, Teens for Press Freedom din SUA, care a câștigat un premiu pentru facilitarea discuțiilor despre importanța alfabetizării media și a libertății presei prin intermediul atelierelor virtuale. „Dacă vom continua să avem o presă solidă care să ne informeze despre ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru, avem nevoie de tineri să învețe despre munca jurnaliştilor și ce implică practica jurnalismului. Toți profesorii care încorporează conceptele de libertate a presei și predau alfabetizarea media în cursurile lor ar trebui evidențiați”, consider ă Marcy Burstiner, director News Decoder Educational News.

Pe parcursul anilor 2023 și 2024, Global Youth & News Media va organiza seminarii web pentru a explora modalități de adaptare a acestor practici în alte țări.

Printre susținătorii acestyor premii se numără Google News Initiative, Centrul European de Jurnalism și European Broadcasting Union’s News Exchange. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *