◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.10.2024

Congresul Internațional de Istorie a Presei, la Academia Română Timișoara

Congresul Internațional de Istorie a Presei a avut loc, în perioada 27- 29 septembrie, organizat de Asociația Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Academia Română Timișoara, Mitropolia Banatului, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Valeriu Braniște” Timiș.

Parteneri în organizarea congresului au mai fost Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Biblioteca Academiei Române – Filiala Timișoara, Societatea Enciclopedică a Banatului, Casa de Presă și Editura „Libertatea”, Panciova, Serbia și Institutul Românilor din Voivodina.

Tema celei de-a XVI a ediții a fost „Catedra și publicațiile sale. Presa instituțiilor de cercetare, educație și formare profesională”.

În acest context se au în vedere preocupările de identificare a etapelor de evoluție și a tendințelor presei din instituțiile de cercetare, educație și formare profesională, în condițiile expansiunii noilor tehnologii de informare și comunicare.

Lucrările întâlnirii au debutat la Academia Română – filiala Timișoara, prin cuvântul acad. Dan Dubină, președintele acesteia și conf. univ. dr. habil Cătălin Negoiță, de la Universitatea „Dunărea de Jos” – Galați și președintele ARIP (Asociația Română de Istorie a Presei), moderatorul evenimentului fiind conf. univ. CS II, dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara.

Conf. dr. Răduț Bîlbîie a prezentat ultimele două numere din Revista Română de istorie a presei, publicație științifică ce cuprinde studii și cercetări de istorie a presei, evoluția mijloacelor de comunicare, tehnologii audiovizuale, internet și tehnologii platformă etc.

Evenimentul a continuat cu decernarea Premiului interna¬țional pentru jurnalism „Maria Danilov”, primit de prof. dr. Gabriela Nedelcu-Păsărin, de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova.

Un moment aparte a fost lansarea volumului „O istorie a Banatului. Compendiu”, coordonat de Ioan Bolovan și Rudolf Graf. Lucrarea a fost prezentată de către prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și membru corespondent al Academiei Române.

A luat cuvântul și prof. univ. dr. Ion Pop, filolog și scriitor, membru corespondent al Academiei Române, care  făcut referire la revista de cultură  „Echinox”, al cărui director a fost în perioada 1973-1983.

După momentul festiv s-au desfășurat lucrările congresului structurate pe patru secțiuni: „Presa științifică și academică”, „Rolul și locul presei studențești înainte și după 1990 în publicistica românească”, „Presa școlară și profesională, între provocare și impact” și „Depozitul legal pentru presa online”.

Obiectivul acestei întâlniri științifice este acela de a stimula interesul comunității științifice pentru istoria presei, de a încuraja cooperarea și crearea unei rețele de cercetare în acest domeniu și de a asigura un cadru de dezbatere academică. Lucrările congresului sunt dedicate împlinirii a 70 de ani de existență a Bibliotecii Academiei Române Timișoara și a evenimentului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” 2023. (Gheorghe Miron – ziuadevest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *