◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Emisiunile trece, perlele rămâne

Ideile și spiritul are și este • Barca care • Mascăcând Orban mănâncă • Un om care n-am prejudecăți • Mormântul părințiilor și indicațiile legade de pandemie • Vechi, antic și de demult • Vestul au colaborat • Propaganda se revoltă • Iar din nou fumul • Cel mult maxime 

  • Ideile mari și spiritul profund nu are nici vârstă și este nu al dumneavoastră, nu al meu...” (Andrei Păunescu, Noi între noi, Canal 33 TV, 31 octombrie 2017)

Să demarăm procedura de autoflagelare! Această frază dintr-o emisiune mai veche (în care invitatul meu era cantautorul și arhitectul Doru Stănculescu) este un exemplu tipic de dezacord prin luarea cu vorba, prin influența termenului celui mai apropiat. Trebuia să pun totul la plural, nu la singular, așa cum greșit am făcut acordul, numai după cuvântul spiritul. Ideile și spiritul sunt și au, nu este și are. Mă trag singur de urechi sau de perciuni, dar nu-mi pot da și meritatul șut în fund, căci nu sunt contorsionist.

  • Propaganda rezist se revoltă: rușine, USR!” (pe ecran, România TV, 31 iulie 2021)

Lipsește ceva din expresie, nu vi se pare? Propagandiștii se revoltă, nu propaganda se revoltă, decât dacă suntem de acord că termenul propagandă înseamnă chiar grupul de activiști care o practică.

  • „Aș vrea să aprind o lumânare la mormântul părințiilor. (…) Respect indicațiile doctorilor legade de pandemie.” (pe ecran, Star News, Antena Stars, 2 august 2021)

Ciudatele greșeli au apărut pe ecran în subtitrarea unui interviu acordat de Alexandru Arșinel. Una se auzea spunând marele actor și alta scriau editorii de text.

  • „Înarmați-vă cu răbdare dacă ajungeți zilele acestea în punctele de frontieră terestre.” (Știrile ProTV, 2 august 2021)

Suntem curioși să aflăm cum arată punctele acvatice sau aeriene de control la trecerea frontierei. Precizăm că și controlul de frontieră pentru transportul pe apă sau prin aer se face tot pe pământ (terestru). Deci, avem un truism. În al doilea rând, corect ar fi fost punctele de frontieră terestră, că mai degrabă e vorba de frontieră pe pământ decât de puncte pe pământ, nu?

  • „Este barca care mi-a fost atribuită acum 4 ani să o am în grijă.” (Marius Băcăoanu, Jurnal Olimpic, TVR1, 7 august 2021)

Nimeni nu are pretenția ca sportivii să fie grămătici rafinați, dar parcă o cacofonie de această anvergură face valuri și se simte și din barcă, în plin elan al vâslitului.

  • Vechi antic și de demult…” (Radio România Actualități, 9 august 2021)

Sigur că pleonasmul-clișeu răsuflat a fost spus intenționat, ironic, dar, ca oficial aflat în control, inspectorul respectiv nu avea voie să vorbească la mișto, să fie glumeț, mai ales pe postul național de radio, când subiectul era grav: calitatea jalnică a așternuturilor și a dotărilor de la un centru pentru persoane cu dizabilități din Suceava. Plus scorojeala pereților de la acest șablon verbal pe care nu-l mai folosesc nici copiii.

  • Au colaborat și Vestul la dărâmarea lui Ceaușescu.” (Ion Cristoiu, Aleph News TV, 10 august 2021)

Aflat la emisiunea Marius Tucă Show, Ion Cristoiu a făcut cu lejeritate un dezacord în număr, cauzat de sensul de mulțime, de plural al substantivului Vestul. Or fi în Vest nenumărate state și nenumărați cetățeni, dar termenul rămâne la singular: Vestul a colaborat!

  • „Eu sunt un om care n-am nicio prejudecată.” (Ion Cristoiu, Aleph News TV, 10 august 2021)

Marele Cristoiu perseverează în exprimarea neîngrijită cu un alt dezacord, în persoană. Corect era la a treia, pentru că omul n-are prejudecăți, chiar dacă omul este vorbitorul.

  • „Nu poți să porți mască când mănânci.” (Ludovic Orban, Antena 3, 10 august 2021)

Poftă bună, domnule fost premier! Cacofonia a fost numai bună de lansat în văzduh când subiectul erau bucatele și băuturile de la cheful cvasineregulamentar, ținut în clădirea Parlamentului chiar de ziua sa de către președintele PNL și al Camerei Deputaților.

  • „Vedeam iar din nou fumul.” (Antena 3, 10 august 2021)

Pleonasmul îi aparține unui turist român aflat în Grecia cuprinsă de incendii teribile. Punem greșeala pe seama fricii sau a proastei oxigenări, cauzate de vălătucii de fum.

  • Cel mult maxime între 34 și 36 de grade.” (Antena 3, 10 august 2021)

Formula de rezonanță pleonastică (dar nu sută la sută) a fost slobozită pe guriță de domnița Denisa de la Meteo. Vine curând iarna și vom primi vești despre minimele de cel puțin temperatura de îngheț.

Andrei Păunescu

 (464 / Flacăra 34 / 27 august 2021)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *