◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Studiu. Oamenii aruncă în atmosferă 1.700 tone de dioxid de carbon pe secundă

O privire asupra datelor recente publicate de un grup de 50 de oameni de știință de top într-un raport al Universității din Leeds dezvăluie că schimbările climatice induse de om au încălzit lumea cu o rată fără precedent, de peste 0,2°C pe deceniu, în perioada 2013-2022. Aceste cifre indică o emisie medie anuală de 54 miliarde de tone de dioxid de carbon în aceeași perioadă.

Dacă se evaluează cifrele altor studiilor actuale, oamenii generează 1.700 tone de dioxid de carbon în fiecare secundă. În termeni pur numerici, pentru o șansă de 60-80% de a menține obiectivele climatic ale Acordului de la Paris (limitarea încălzirii globale la 1,5°C), trebuie stabilit un prag de emisii de 100-150 miliarde de tone. Având în vedere rata actuală a emisiilor, ma suntla dispoziția oamenilor doar doi-trei ani să se atingă la aceste cifre. „Chiar dacă nu suntem încă la o încălzire de 1,5°C, bugetul de carbon (cantitatea de gaze cu efect de seră pe care umanitatea o poate emite fără a depăși această limită) se va epuiza probabil în doar câțiva ani”, punctează autorul principal al cercetării, Piers Forster, profesor de fizică la Universitatea din Leeds.

De asemenea, potrivit weather.com, rapoartele indică o creștere alarmantă a nivelului de mercur pe zonele terestre începând cu anul 2000. Această creștere înseamnă că valuri de căldură și secete mai lungi și mai intense, în special în zone mari din Asia de Sud și de Sud-Est (inclusiv India), se profilează amenințător, atrag atenția experții.

Studiul a fost publicat în revista Earth System Data Science. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *