◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Încălzirea oceanelor a depășit toate recordurile

Temperatura medie a suprafeței mării a Pământului a fost cu aproximativ 0,7 grade Celsius peste media din 1982-2011 timp de mai multe săptămâni și a depășit nivelurile record zilnice de la mijlocul lunii martie.

Datele preliminare din satelit de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) arată că temperatura medie globală a suprafeței oceanului a atins un vârf de 21,1 °C la începutul lunii aprilie, depășind vechiul record de 21,0 °C din martie 2016.

Datele măsoară temperatura medie a suprafeței oceanului, acoperind majoritatea oceanelor fără gheață ale lumii. Datele NOAA arată că temperaturile medii globale ale suprafeței mării au fost la niveluri record mai bine de o lună.

Media globală atinge de obicei vârful în martie, înainte de a scădea până în noiembrie, pe măsură ce vastele ape din emisfera sudică se răcesc după echinocțiul de toamnă.

O hartă zilnică dezvăluie amploarea oceanelor care se încălzesc, cu temperatura apei în prezent peste medie în majoritatea oceanelor Pacific, Atlantic și Indian, potrivit abc.net.au. Cele mai calde ape în comparație cu cele normale sunt în prezent în largul coastei de vest a Americii de Sud, cu aproximativ 5°C peste media din aprilie. Apele din jurul Australiei au fost mai calde decât de obicei pe aproape toate liniile de coastă în acest an, uneori cu 3°C peste normal. „Temperaturile de la suprafața mării pentru luna martie au fost cu 0,66°C peste media din 1961-1990”, a declarat Blair Trewin, specialistul în climă al Biroului de Meteorologie.

Marea Coralilor a fost aproape de maxime record la sfârșitul anului 2022, punctează oceanograful Chris Chapman, de la CSIRO Environment.

Recordul recent continuă încălzirea indusă de schimbările climatice observată în majoritatea oceanelor pământului în ultimele decenii. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *