◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Accesul la internet, viitor drept fundamental?

Oamenii de pe tot globul sunt atât de dependenți de internet pentru a-și exercita drepturile socio-economice, cum ar fi educația, asistența medicală, munca și locuința, încât accesul online trebuie considerat un drept uman de bază, arată un nou studio, publicat de revista „Politics, Philosophy & Economics”.

În special în țările în curs de dezvoltare, accesul la internet poate face diferența între a primi educație, a rămâne sănătos, a avea o casă și un loc de muncă sau a nu avea toate acestea.

Chiar dacă oamenii au oportunități offline, ei sunt într-un dezavantaj comparativ față de cei cu acces la internet.

Publicând descoperirile cercetării, dr. Merten Reglitz, lector în etică globală la Universitatea din Birmingham, solicită ca accesul la internet să devină un drept al omului de sine stătător, tocmai pe baza faptului că acesta este o necesitate practică pentru o serie de probleme socio-economice. Potrivit sciencedaily.com, specialistul solicită autorităților publice să ofere acces gratuit la internet pentru cei care nu își permit asta, precum și cursuri de formare în domeniul competențelor digitale de bază pentru toți cetățenii, precum și să protejeze accesul online de interferențele arbitrare ale statelor și companiilor private:

„Internetul are o valoare unică și fundamentală pentru realizarea multor dintre drepturile socio-economice ale omului – permițând utilizatorilor să trimită cereri de angajare, informații medicale profesioniștilor din domeniul sănătății, să-și gestioneze finanțele și afacerile, să facă cereri de asigurări sociale. și trimite evaluări educaționale.

Structura internetului permite un schimb reciproc de informații care are potențialul de a contribui la progresul omenirii în ansamblu – potențial care ar trebui protejat și utilizat prin declararea accesului la internet drept drept al omului”.

Cercetarea elaborată de Reglitz evidențiază, de asemenea, probleme pentru persoanele fără acces la internet din țările în curs de dezvoltare – de exemplu, 20% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani nu sunt școlarizați în Africa sub-sahariană, mulți se confruntă cu trasee lungi până la școlile lor, unde clasele sunt de obicei foarte mari, în clădiri improprii, insalubre, la cursuri cu un număr insuficient de profesori.

Pentru oamenii din țările în curs de dezvoltare, accesul la internet poate face, de asemenea, diferența între a primi un nivel adecvat de asistență medicală sau a nu primi niciuna. Instrumentele digitale de sănătate pot ajuta la diagnosticarea bolilor – de exemplu, în Kenya, un kit de examinare oculară portabil (Peek) bazat pe smartphone a fost folosit pentru a testa vederea oamenilor și pentru a identifica persoanele care au nevoie de tratament, în special în zonele îndepărtate.

În același timp, oamenii se confruntă adesea cu o lipsă de bănci în țările în curs de dezvoltare, iar accesul la internet face posibilă incluziunea financiară. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *