◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Inflația scade… prețurile cresc. În aproape toată Europa

Prețurile alimentelor au continuat să crească în toată Europa, în ciuda scăderii inflației pentru a doua lună consecutiv în decembrie, potrivit datelor comunicate de Eurostat, agenția europeană de statistică.

Inflația prețurilor la alimente în UE a fost de 18,2% și de 16,2% în zona euro în decembrie, ceea ce reprezintă o scădere ușoară față de noiembrie, în medie. Dar unele produse alimentare de bază, cum ar fi zahărul, brânza și ouăle, uleiurile și grăsimile sunt încă în creștere. Cea mai mare creștere a prețurilor a fost observată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania a doua cea mai mare cu 33,5%, urmată de Estonia cu 30,8%.

Potrivit Euronews, cele mai mici modificări de preț au fost înregistrate în Luxemburg, cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.

Cele șase categorii de alimente în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, variind în medie de la 30,2% la 56,6%. Prețurile zahărului s-au dublat în Estonia, au crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. în Suedia, Danemarca și Luxemburg, modificarea prețului a fost de aproximativ 10%. Prețurile pentru un alt produs alimentar de bază, ouăle au înregistrat creșteri variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *