◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Recoltarea lemnului generează 10 procente din emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii

Copacii sunt adesea priviți ca o soluție climatică, deoarece doar unul poate aspira mai mult de 48 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă într-un an, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Dar cercetările arată că exploatarea forestieră poluează mai mult decât se credea anterior. Un studiu publicat în revista Nature arată că, chiar și atunci când carbonul captat de copaci este luat în considerare, recoltarea lemnului produce anual aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii.

„Ideea că lemnul poate fi folosit este pur și simplu greșită. Nu se poate spune că nu au niciun cost”, susține Timothy Searchinger, directorul tehnic pentru agricultură, silvicultură și ecosisteme la Institutul de Resurse Mondiale, co-autor al raportului. Pădurile – în special copacii mai tineri – pot crește rapid din nou și pot elimina mult dioxid de carbon din atmosferă. Dar recoltarea este și mai rapidă, așa că nu au suficient timp pentru a avea acest efect benefic.

 

Arborii tineri nu sunt lăsați să-și producă efectele benefice

Cererea de lemn nu încetinește. Din 2010 până în 2050, studiul estimează o creștere de 54% a cererii. Acest lucru ar genera peste 4 miliarde de tone de poluare cu dioxid de carbon anual – aproximativ cantitatea generată de „schimbarea utilizării terenurilor datorată expansiunii agricole”, potrivit raportului. Searchinger adaugă că foarte mult din lemnul recoltat nu se transformă în birouri sau mobilier, ci doar se arde, ceea ce contribuie cel mai mult la aceste emisii: „Dacă putem recolta lemnul mai eficient, folosim mai mult din acel lemn în alte scopuri decât doar arderea lui, putem face o mare diferență”.

Specialiștii adaugă că soluția nu este de a opri toată recoltarea lemnului, ci mai degrabă de a controla creșterea cererii și de a oferi pădurilor timpul necesar pentru a se regenera, potrivit longmontleader.com. Searchinger a încurajat reciclarea lemnului în alte scopuri și utilizarea tehnologiei care exploatează lemnul în mod mai eficient. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *