◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Jurnaliștii ruși independenți continuă să transmită de peste hotarele Rusiei

Într-un loc cu mult deasupra Cercului Polar, un grup de jurnalişti ruşi lucrează cu norvegieni pentru a depăşi controalele stricte de stat care au cuprins mass-media în ţara lor natală. La Barents Observer este un ziar online care a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de știri din Nordul îndepărtat în ultimele două decenii. Cu sediul în orașul Kirkenes, aproape de granița cu Rusia, instituția de știri și-a deschis porțile reporterilor care au fugit din Rusia după o represiune asupra presei după invazia Ucrainei. „Când a început războiul, în podcasturile mele pentru Barents Observer, am spus dictatorul Putin, am spus nu SMO (operațiune militară special. Am început să înțeleg că ar putea fi nesigur dacă aș continua să o fac în Murmansk. Dacă doriți să spuneți că Putin este un dictator și războiul este război, aici este mai sigur”, detaliază jurnalistul Denis Zagore, care a părăsit orașul rusesc Murmansk.

The Barents Observer are acum trei reporteri ruși și un stagiar rus și a început să publice mai multe articole în rusă decât în engleză.

Blocată din 2019, publicația folosește o multitudine de trucuri pentru a ocoli încercările Rusiei de a limita accesul. Site-urile oglindă găzduite pe adrese diferite, accesul prin servicii VPN, formatele de podcast și prezența pe YouTube înseamnă că sunt menținute zeci de mii de vizualizări, potrivit voanews.com. Acoperirea include știri de interes general, cum ar fi eșecuri cu care se confruntă un parc marin din Murmansk sau invazia somonului roz, precum și povești legate direct de conflictul din Ucraina.

Rusia a coborât pe locul 164 – din 180 – în Indicele anual al libertății presei elaborate de organizația Reporteri fără frontier în fiecare an.

Numărul jurnaliştilor ruşi în exil a crescut și în locuri precum Tbilisi, Erevan, Vilnius, Riga şi Kirkenes. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *