◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Cotidianul brașovean „Drum nou” de acum 50 de ani, 28 iulie 1973

În rândurile de mai jos continuăm câteva din titlurile cele mai importante ale ziarul „Drum nou” din Brașovul de acum 50 de ani.

Nu dorim să mai comentăm acele subiecte importante de pe prima pagină sau a doua. Vă lăsăm pe voi, cititorii, ajutați de părinți și bunici, să înțelegeți contextul politic, social și de mentalitate în care se aflau românii în acea perioadă a comunismului.

Pentru ziua de 27 iulie 1973, la pagina a doua avem o imagine cu Lacul din Noua, „un colț de agrement mult apreciat nu numai de brașoveni, ci și de turiștii care vizitează orașul”. Pe prima pagină a ziarului „Drum nou” din 28 iulie 1973, exact acum jumătate de veac, avem primul titlu cu Fabrici și Întreprinderi din municipiu și județ ce raportau o producție foarte bună în contul lunii august, astfel: „Își onorau angajamentele în cinstea marii sărbători” (23 august 1944 – Ziua națională a României de atunci). Era, ca de obicei amintit nelipsitul președinte Nicolae Ceaușescu, cu o vizită în orașul Mangalia.

Pe pagina a doua avem un mic reportaj despre care cei ce au aproape 50 de ani își amintesc cu nostalgie – „La revedere, tabără dragă”. E vorba despre o tabără a elevilor la Dâmbul Morii, dar și pe Valea Timișului. Tematica era „Tabăra Națională a micilor corespondenți de presă”. Avem și călușari de la Întreprinderea „Rulmentul” din Brașov, dar și o nouă expoziție de Istorie și Etnografie la Muzeul din Făgăraș, pe o latură a cetății de curând restaurată.

În următorul număr al ziarului „Drum nou” era o rubrică constantă pentru acei ani și foarte „nouă și actuală” despre informatică și introducerea calculatoarelor. Titlul e sugestiv – „Începutul = bază de date”. Ne sunt descrise avantajele introducerii bazelor de date, ce sunt acestea pentru o întreprindere mare, raportat la producție, planificare, forța de muncă și alte descrieri.

Exemplul pentru acea vreme era dat de introducerea bazei de date la Întreprinderea Electroprecizia din Săcele.

Încheiem cu rezultatele de etapă la fotbal și alte sporturi – iată cu ce echipe mari jucau Tractorul și Steagu Roșu și ce rezultate bune scoteau acum 50 de ani.

Fotografii din Arhiva Mureșenilor, fond „Drum nou”, comentariu de muzeograf Ovidiu Savu.

 

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov

Un comentariu pentru “Cotidianul brașovean „Drum nou” de acum 50 de ani, 28 iulie 1973

  1. Am lucrat la acest cotidian locali ani 1985-1986 în calitate de redactor șef adjunct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *