◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.07.2024

Mihaela Nica Crăciun,
o artistă desăvârșită

Mihaela Nica Crăciun a fost și va rămâne în memoria iubitorilor de artă ca una dintre marile artiste complexe și profunde, cu un stil pictural personal, din care se poate evidenția dincolo de zona figurativă, o notă aparte ce transfigurează subiectul conferindu-i un tip de poezie a imaginii cuceritoare și originală.

A fost și va rămâne în conștiința iubitorilor de artă  o creatoare preocupată de-a lungul carierei sale de problemele sufletului uman și de sursele care ar putea să hrănească spiritul pentru a-i oferi acel echilibru de care are nevoie.

Preocuparea sale ideatice și artistice s-au reflectat în numeroasele sale expoziții naționale și internaționale, precum și în nenumăratele cronici plastice. A realizat lucrări în care natura, ca sursă primordială a legăturii fizice și spirituale a omului, dar și feminitatea, reflectată în zona frumuseții estetice, cu nobile atribute pe care o reliefează maternitatea au reprezentat tematici recurente în opera sa.

Cu numeroase cronici și opinii ale importanților critici ai vremii și cu o prezență activă inclusiv în București, unde a trăit și a creat, artista Mihaela Nica și-a alocat timp și pentru familie, fiind în preajma unui alt artist remarcabil, Eugen Crăciun, cel care o mare parte din viața sa, i-a fost soț dar și partener spiritual, cu care a putut împărtășii preocupările sale față de problematicile artei, dar și tainele acestei preocupări comune față de arta plastică și complexitatea acesteia.

Având ca suport familia, Mihaela Nica Crăciun și-a putut manifesta spiritul său creativ, dedicăndu-se atăt familiei, cât și carierei artistice, două planuri ale vieții sale pe care a știut să le mențină în echilibru, care iau  potențat capacitatea de a fi obiectivă și rațională în arta sa, imaginativă, dar și poetică.

Solaritatea de care au vorbit și alți critici de-a lungul vremii, acel optimism reflecatat printr-o cromatică atractivă și delicată, bucuria sau liniștea interioară pe care și-a creat-o transpar în opera sa, iar această stare de bucurie interioară în fața frumuseții vieții se transmite celor care îi privesc creațiile.

Remarcabilă printr-o naturalețe personală, care îi conferă un stil recognoscibil, Mihaela Nica Crăciun a reușit să expresivizeze, să emoționeze și să convingă indiferent de subiectul sau motivul pictural abordat. „E greu să vorbești despre tine și totuși, pe lângă lucrurile ce își exprimă gândurile și sentimentele și concluziile la care ajungi la un moment dat asupra problemelor omului, sufletului și gândirii sale, sau asupra artei în general, e necesară poate într-o expoziție, și o completare la nivel verbal pentru unii vizitatori care doresc comunicare cu semenii. În centrul atenției mele stă acest etern uman și numai această dragoste de oameni mă face să mă bucur în fața realității, să ajung la echilibrul dintre sufletesc și intelect.

E bine să fii credincios idealului tău artistic fiindcă sinceritatea contribuie la propria ta descoperire; să fii personal și nu epigon din dorința de a te afirma mai devreme”.

Un spirit intelectual dominat de profunzime și o dorință permanentă de analiză, Mihaela Nica s-a lăsat purtată de propria inspirație de a seduce vizual privitorul  prin crearea unor imagini poetizate, transfigurate plastic, într-un mod natural și sincer, așa cum a simțit, acest aspect important al creației sale dându-i nota de autenticitate.

A pictat mult pentru că s-a preocupat constant de arta sa, explorînd totodată și tărâmul artei textile, unde de asemenea s-a remarcat prin superbele lucrări de tapiserie, artista pendulând între cele două pasiuni (cea pentru pictură și cea pentru tapiserie).

De asemenea, are și lucrări de grafică, precum și litografii unde își demonstrează calitățile de creatoare complexă, care nu numai că stăpânește, dar face din desen și contur un spectacol vizual.

Așa cum s-a menționat și în numeroasele cronici de specialitate, Mihaela Nica este o artistă cu o deschidere spre compoziții stilizate, decorative și care poartă amprenta sugerării unei atmosfere imaginare ce conferă lucrărilor sale o aură de poezie.Este o poezie în imagini pe care artista a reușit să o redea privitorilor, explorând atât tehnici cât și teme extrem de variate.

Artista a înțeles că dincolo de amprenta personală a stilului propriu, dincolo de nota de originalitate și de drumul în care se regăsește un artist se află studiul permanent al istoriei artelor, al sutelor de ore de exercițiu, a nenumăratelor abordări de genuri și tematici.

De aceea regăsim în opera artistei  Mihaela Nica un înalt nivel estetic atât în zona graficii sau a naturilor statice, cât și în zona peisajelor expresive sau a redării cu mult rafinament și atenție pentru detaliile sugestive, situate într-un cadru oniric presărat cu simboluri ce pot decoda sensuri,  în deja celebrele sale nuduri feminine.

Albumul său bibliografic redă, prin multitudinea imaginilor precum și a observațiilor și premiilor conferite de-a lungul carierei sale artistice prolifice trăsături esențiale ale operei sale vaste, dezvăluind complexitatea și măreția artistică a creației sale.

 

                                                                           Speranța Ștefănescu

 critic și istoric de artă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *