◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.07.2024

Dublu click pe România.
Livada CireșEscu

Roșii, mari, zemoase și sănătoase sunt cuvintele care descriu cum sunt cireșele din Livada CireșEscu din Tulcea. Treci de Babadag și la doar câțiva kilometri, pe partea dreapta se întinde pe o suprafață destul de generoasă, o livadă de cireși. Este afacere de familie, ideea prinzând contur din dragostea pentru natură și din spiritul antreprenorial al familiei, idee ce a mers mai departe spre dorința de concretizare, prin accesarea de fonduri europene, în anul 2018, atunci când începe, de fapt, și activitatea propriu zisă din livadă. Au fost plantați sute de copaci, îngrijiți cu dăruire, și dragoste de o familie din Tulcea… O astfel de afacere implică, inițial, doar muncă, roadele venind în ani. Anul 2024, la 6 ani de la debut, porțile afacerii sunt deschise și la propriu și la figurat. Sunt cultivate teri soiuri de cireșe, în această perioadă finalizându-se culesul cireșelor Kordia și fiind în derularea culegerea cireșelor din soiul Regina. Aceste cireșe sunt gustoase, culoare roșu sângeriu, zemoase și cu un gust aparte, acela de cireșe adevărate, cultivate, îngrijite și dăruite cu dragoste. Nimic pe lume nu poate să crească frumos dacă nu are pământ fertil, lumină, soare și iubire.  Nu ratați această livadă, dacă în acest an aveți în gând să vizitați Delta Dunării, în drumul spre această minunată zonă turistică, faceți un popas la Livada CireșEscu și nu veți regreta, ba din contră, veți degusta cireșele cele mai dulci, zemoase și parfumate. Până la finalul lunii, chiar până pe 10 iulie se poate să mai găsiți de vânzare, cireșe.

Ce mi-a plăcut când am ajuns în livadă? Faptul că ne-a fost permis accesul, să ne putem bucura de tot ce oferă un astfel de spațiu într-o zi superbă de vară, și un alt aspect, am cules și degustat cireșe din mai multe soiuri, bineînțeles cu grijă pentru copacii ce se bucurau de roadele lor. O plăcere să te plimbi și să admiri ceea ce natura oferă și omul știe să îngrijească. Mergând printre rândurile cu cireși, am realizat câtă muncă presupune îngrijirea acestor pomi, care nu sunt puțini, și care fiecare în parte necesită o îngrijire aparte, fiecare soi are istoria sa și modul său de îngrijire. Să nu credeți că o livadă este ușor de îngrijit, sunt sute de pomi, fiecare pom, ca și un om, are povestea sa și este îngrijit corespunzător de oameni care sunt pregătiți pentru o astfel de meserie. E frumos de stat și de admirat acest spectaacol, această livadă, acest spațiu al comuniunii omului cu natura. În tot acest timp, cât noi ne-am plimbat, un minitractor a circulat pe marginea livezii, veghind asupra ordinii din livadă. Cireșele râdeau în razele strălucitoare ale soarelui de iunie. Vara le-a copt atât de tare, încât unele plesnesc. Atârnă pe ramuri în ciorchini mari. Întind mână să culeg câteva cireșe și realizez, atunci, că cei ce administrează această bogăție sunt cei ce iubesc natura, pământul și roadele acestuia. Atunci am privit la tot, în jurul meu, și am înțeles de ce oamenii de acolo iubesc toate acestea la un loc. Răspunsul este de o simplitate ce cuprinde, de fapt, sentimentul de apartenență la un loc, departe de sat, de oraș, și construit cu sufletul, acolo unde soarele, ploaia și câțiva căței veghează. Livada CireșEscu, nu o ocoliți, ba din contră, setați pe Google Maps, GPS ca următoarea destinație să fie la cules de cireșe și veți înțelege de ce opresc mulți călători să culeagă, să savureze, ori sa cumpere cireșe, marca CireșEscu. Cireșele aflate în cutii de 5 kg, sunt păstrate într-un spațiu frigorific, câteva zile bune, menținându-se fără niciun fel de degradare.

Recunosc, am savurat destule cireșe direct din livadă și am cumpărat multe cireșe pe care le-am savurat împreună cu prietenii mei.

Dacă vreți să mai prindeți cireșe din soiul Regina, grăbiți-vă!

 

Alice Ileana Gîțan

membru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *