◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

„Vieți toxice, supraplastifiate”. Ziua în care omenirea a produs mai mult plastic decât poate gestiona…

Pentru prima dată, militanții pentru un mediu curat au proclamat ziua de 28 iulie 2023 ca fiind data la care cantitatea de plastic produsă la nivel global depășește capacitatea sistemelor de gestionare a deșeurilor de a o absorbi. Plastic Overshoot Day, anunțată de rețeaua de acțiune pentru mediu Earth Action, are menirea de a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea urgentă de a aborda criza deșeurilor de plastic.

Potrivit raportului organizației, recent publicat, eforturile internaționale combinate de a gestiona deșeurile de plastic nu vor mai fi eficiente, ceea ce duce la o poluare sporită a apei și a solului. „Prin urmărirea Plastic Overshoot Day putem identifica amploarea problemei deșeurilor de plastic și putem trage guvernele, întreprinderile și persoanele la răspundere pentru contribuția lor la problem. În fiecare an, există o zi în care cantitatea de deșeuri de plastic depășește capacitatea sistemelor de gestionare a deșeurilor de a le gestiona eficient. Această zi este cunoscută sub numele de Plastic Overshoot Day, iar în 2023, comunitatea globală atinge acest punct critic pe 28 iulie”, se arată în raport.

Deșeurile de plastic au fost relativ bine gestionate până acum în acest an, se arată în document, dar producția de plastic cu durată scurtă de viață crește mult mai rapid decât poate ține pasul reciclarea. Pe măsură ce sistemele de gestionare a deșeurilor se luptă să facă față milioanelor de tone de plastic, raportul avertizează că scurgerile de aditivi chimici vor deveni extrem de dificil de prevenit, potrivit EURACTIV. „În prezent, trăim vieți nerealiste, toxice, supraplastifiate. Când sunt gestionate greșit și eliberate în mediu, materialele persistente și substanțele chimice dăunătoare din materiale plastice pot dăuna sănătății oamenilor și a tuturor ființelor vii, până la letalitate. Dăunăm nu doar generațiilor vii, ci și generațiilor viitoare”, susține profesorul Terry Collins, director al Institutului pentru Științe Ecologice de la Universitatea Carnegie Mellon.

Aproximativ 170 de țări au convenit să elaboreze un prim proiect, până în noiembrie, a ceea ce ar putea deveni primul tratat global care să reducă poluarea cu plastic până la sfârșitul anului viitor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *