◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.07.2024

Acordul asupra emisiilor periculoase, „misiune imposibilă” la reuniunea G20

Principalele națiuni ale Grupului celor 20 (G20) nu au reușit să cadă de acord asupra unor obiective concrete de reducere a emisiilor periculoase, publicând doar o declarație care a respins măsurile actuale de abordare a schimbărilor climatice ca fiind „insuficiente”.

Impasul – cel mai recent dintr-un șir de conferințe internaționale neconcludente – a venit la câteva zile după ce oamenii de știință au tras din nou alarma, spunând că schimbările climatice induse de oameni au jucat un rol „absolut copleșitor” în valurile extreme de căldură care au cuprins America de Nord, Europa și China, potrivit EURACTIV

După trei zile de întâlniri în orașul Chennai, din sudul Indiei, organizatorii au lansat un document care arată că blocul a rămas divizat în ceea ce privește apelurile, conduse de țările dezvoltate, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2025 și de a le reduce cu 60% până în 2035 față de nivelurile din 2019.  Membrii nu au putut cădea de acord cu privire la epuizarea bugetelor de carbon, emisiile istorice, obiectivele „net zero” și problema finanțării pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, arată documentul.

Reuniunea indiană a fost văzută ca o șansă pentru cei mai mari poluatori din lume de a lua pași concreti înaintea reuniunii liderilor G20 din septembrie la New Delhi și a summitului COP28 din Emiratele Arabe Unite din decembrie.

 

Producătorii de combustibili fosili și economiile emergente, contra

Țările dezvoltate din grup au cerut reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea globală la 1,5 Celsius, a spus un oficial indian. Cererii i s-au opus țările în curs de dezvoltare, care au spus că obiectivele de atenuare – care vizează reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră sau eliminarea acestora din atmosferă – le vor limita capacitatea de a dezvolta infrastructura și de a crește, a spus oficialul.

China și Arabia Saudită, bogată în petrol, s-au retras de la asumarea angajamentelor în discuțiile G20, au declarat membrii unei delegații europene. Comisarul UE pentru Mediu a declarat că țările G20 „nu au ajuns nicăieri” în ceea ce privește angajamentele lor de a aborda schimbările climatice. La sfârșitul întâlnirii, Virginijus Sinkevicius a spus că unele delegații au încercat să renunțe la angajamentele anterioare privind clima – o poziție despre care a spus că Europa nu o poate accepta: „Ni s-a cerut să facem alegeri îndrăznețe, să dăm dovadă de curaj, angajament și leadership. Dar noi, colectiv, nu am reușit asta. Nu putem fi conduși de cel mai mic numitor comun sau de interese naționale înguste. Nu putem permite ca ritmul schimbării să fie stabilit de cei mai lenți”.

Eșecul de a ajunge la un acord vine la doar o săptămână după dezacordul dintre marile economii din G20 privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, în urma obiecțiilor unor țări producătoare. (redacția UZPR)

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *